GALERIE FOTO / Unde vor fi construite și cum vor arăta pasarelele din MAMAIA

3035
8
La toamnă va începe, în stațiunea Mamaia, construcția a unuia dintre cele mai ambițioase, dar și spectaculoase proiecte. Este vorba despre pasarelele pietonale, care vor face trecerea de pe partea lacului a stațiunii, către partea cu plaja. 

Trei astfel de treceri suspendate vor fi amplasate în trei puncte cheie ale stațiunii: una între Satul de Vacanță și Piațeta de la Perla, una în dreptul Piațetei de la Cazino și una în fața Hotelului Rex. Fiecare dintre ele reprezintă un simbol al orașului de la malul mării. Astfel, prima va avea formă de iaht, cea de-a doua va fi ridicată în formă de năvod cu pescăruși, iar cea de-a treia va înfățișa un val.

Pasarelele vor avea o lungime de 16 până la 18 metri și vor fi gata, cel mai probabil, înainte de deschidere sezonului estival 2014. Prețul estimativ al fiecăreia este de aproximativ 700 - 800.000 de euro.

Bani de la Uniunea Europeană

Scopul realizării acestui proiect este acela de a fluidiza traficul auto și pietonal pe bulevardul Mamaia. Întreaga inițiativă are o valoare de 10 milioane de lei, din care contribuția Uniunii Europene se ridică la aproximativ 7 milioane de lei, cea a Guvernului, la 1,5 milioane de lei, în timp ce municipalitatea va trebui să aloce 171.270 de lei. Compania care se va ocupa de urmărirea și verificarea execuției lucrărilor de bună calitate în conformitate cu cerințele Legii 10/1995, va primi aproximativ 84.000 de lei.

Un iaht deasupra șoselei

Pasarela "Iaht" va fi amplasată la intrarea sudică în Mamaia, la trecerea de pietoni semaforizată de lângă Satul de Vacanță. Ea va avea forma punții unui iaht, cu proră și catarg. Accesul pietonilor se va face din Satul de Vacanță și dinspre Piațeta de la Perla. Pe scuarul unde este spațiul verde de pe centrul bulevardului Mamaia, în dreptul Satului de Vacanță, va fi ancorat catargul.

Un năvod și câțiva pescăruși

Cea de-a doua pasarelă se va numi "Năvod și Pescăruș", iar amplasamentul său va fi la nodul central al stațiunii, în apropierea Cazinoului. Tema aleasă pentru această inițiativă permite construirea unei pasarele într-o formă neuzuală. Structura reprezintă ochiurile unui năvod, iar accesul dinspre Cazino se va face printr-o rampă circulară, în formă de melc, fără scări, care va putea fi utilizată și de persoanele cu dificultăți locomotorii. Pe partea cu lacul Siutghiol, pietonii vor putea urca pe pasarelă cu ajutorul unei rampe înclinate. Potrivit proiectului, rampa va pleca în curbă de pe pasarelă, în lungul bulevardului, spre Năvodari. La jumătatea ei, aceasta va fi întoarsă cu 180 de grade și va continua până la nivelul trotuarului.

Val Retro

Ultima pasarelă, intitulată simbolic "Val Retro", va fi amplasată în apropierea Hotelului Rex pentru a coincide cu arhitectura și vechimea construcției. Aceasta va fi realizată din fier forjat și va avea un design retro, amintind de perioada de sfârșit a secolului XIX.

Fiecare pasarelă pietonală va avea puțin peste cinci metri înălțime, pentru a putea permite accesul autobuzelor supraetajate în perioada sezonului turistic în stațiune.

Comentează știrea

Alt Cetatzean
11 iunie 2013
Pariu!!

Pasarelele ar avea rolul sa creasca viteza si sa fluidizeze traficul! Pariu ca nu se va intimpla asta,iar din cele trei,poate una daca va avea ceva trafic(cea de la Satul de Vacantza). Va fi o hotzie pe banii Europei!!! Sa nu ne puna sa o platim tot noi,ca atatea altele!

Liviu
11 iunie 2013
Pasarele

Consider ca sunt necesare. Poate ca si reusite din punct de vedere artistic. Dar n-am vazut o cat de mica mentionare:ce se intampla cu persoanele cu handicap locomotoriu sau cu batranii?

Andrei
11 iunie 2013
No problem

Persoanele cu handicap oricum nu au cum sa ajunga la pasarele pentru ca autobuzele si microbuzele care circula pe linia linia 23 (Constanta-Navodari) nu dispun de rampe speciale pentru ele. Pasarelele vor fi folosite mai mult de catre cei care folosesc transportul in comun.

Răspuns la: Pasarele
Adăugat de : Liviu, 11 iunie 2013
Consider ca sunt necesare. Poate ca si reusite din punct de vedere artistic. Dar n-am vazut o cat de mica mentionare:ce se intampla cu persoanele cu...
un cetățean
11 iunie 2013
o postie

Nimeni nu urcă pe așa ceva. Bani aruncați aiurea . Pasarele astea nu duc nicăieri.

europeanu
11 iunie 2013
Cuget Liber

In loc sa ametiti cititorii cu prostiile hotului de mazare mai bine ne-ati relata cu amanuntime ce nu a facut si ce nu face derbedeul impreuna cu porcul betiv pentru Constanta.

Un constantean
11 iunie 2013
Un alt bolnav se vrea "european"!

Ia-te de mana cu Miruna si inecativa paranoia in Marea Neagra. Tare mult va mai potriviti!

Răspuns la: Cuget Liber
Adăugat de : europeanu, 11 iunie 2013
In loc sa ametiti cititorii cu prostiile hotului de mazare mai bine ne-ati relata cu amanuntime ce nu a facut si ce nu face derbedeul impreuna cu...
Anticapatul
13 iunie 2013
păsărele

Bătrânii să mai stea pe acasă, iar bolnavii deasemeni. Până acum ce au făcut cei din această categorie ? Ce ai drak sunteți, doar acum ridicați problemele astea, cârcotași jegoși ce sunteți ! O să mai stau eu duminica la piciorul pasarelei și o să-i iau în cârcă...

Răspuns la: Pasarele
Adăugat de : Liviu, 11 iunie 2013
Consider ca sunt necesare. Poate ca si reusite din punct de vedere artistic. Dar n-am vazut o cat de mica mentionare:ce se intampla cu persoanele cu...
Cetățeneee, trezește-te căci suntem în 2013 !!!
13 iunie 2013
țărane !!

Păi o să trebuiască să urci prostane, dacă vrei să mai ajungi prin Mamaia, la fel cum o să trebuiască și pașapoarte pentru dobitoci, mutanți și retarzi ca tine !

Răspuns la: o postie
Adăugat de : un cetățean, 11 iunie 2013
Nimeni nu urcă pe așa ceva. Bani aruncați aiurea . Pasarele astea nu duc nicăieri.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5716 secunde