Prevenția în sănătate, o prioritate liberală promovată de deputatul Mihai Lupu

123
Prevenția în sănătate, o prioritate liberală promovată de deputatul Mihai Lupu - mihailupu1-1370523839.jpg

Articole de la același autor

Deputatul PNL Mihai Lupu a susținut, săptămâna aceasta, o declarație politică intitulată "Prevenția în sănătate - o prioritate liberală", declarație prin care parlamentarul a făcut o trecere în revistă a inițiativelor pe care liberalii le-au avut, în ultimii ani, în acest domeniu. Deputatul a punctat faptul că, în guvernarea 2005 - 2008, pe când PNL era la guvernare, s-a făcut primul pas important în domeniul sănătății. 

"Fostul Guvern Tăriceanu a inițiat, pentru prima dată în România, începând de la 1 iulie 2007, un important program de evaluare a stării de sănătate a populației, care și-a dovedit, ulterior, eficiența. În cadrul respectivului program, fiecare român a primit, la acea vreme, prin poștă, un talon cu mențiunea-medic, cu care trebuia să meargă la medicul de familie pentru un consult și analize ce urmau a fi realizate în luna de naștere a fiecăruia. Este important de menționat faptul că aproximativ 60 la sută dintre cele 22.348.596 de persoane cărora le-au fost trimise taloane corespunzătoare au răspuns invitației ministerului, mergând la medic în cadrul acestui program, care s-a încheiat în decembrie 2008", a precizat parlamentarul constănțean. 

În cele din urmă, programul național de evaluare a sănătății s-a dovedit a fi o inițiativă benefică, având în vedere faptul că, așa cum a precizat Mihai Lupu, "au fost identificate atunci peste 150.000 de persoane care nu au știut că sunt bolnave în momentul efectuării pachetului respectiv de analize și care au putut astfel să se trateze corespunzător ulterior". 

Totodată, parlamentarul liberal a punctat în declarația sa și câteva proiecte de viitor în domeniul sănătății. El a mai precizat că PNL este hotărât să continue promovarea celor mai pertinente politici de prevenție în sănătate și, în acest sens, l-a mandatat în cadrul Delegației Permanente a partidului, pe ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, să susțină introducerea măsurilor necesare, fie în cadrul pachetului de bază de servicii sanitare, fie prin crearea unor programe speciale de prevenție. 

Mai mult decât atât, PNL va susține, în perioada următoare, prin Ministerul Sănătății, precum și prin reprezentanții săi în Parlament, o nouă legislație în domeniul prevenției. 

"Considerăm că prevenția trebuie implementată și urmărită în toate etapele și sub toate aspectele: prevenția primară, secundară, terțiară. Adică trebuie avut în vedere activități de prevenție încă din școală: de la educația civică, până la prevenția efectuată de medicul de familie, inclusiv medicul din ambulatoriu. Un alt lucru care cred că trebuie subliniat, referitor la politicile liberale din domeniul prevenției în sănătate, este recunoașterea importanței medicilor de familie în aplicarea măsurilor de prevenție și rolul acestora ca factor integrator al domeniului în ansamblu, știut fiind faptul că medicii de familie sunt prima interfață a pacienților cu sistemul sanitar", a mai spus Mihai Lupu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8995 secunde