Acad. Eugen Simion va fi înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu Ortodox

194
Acad. Eugen Simion va fi înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu Ortodox - fondeugensimion22-1666201581.jpg

Articole de la același autor

Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a anunțat marți, 18 octombrie, seara, trecerea la cele veșnice, la vârsta de 89 de ani, a marelui om de cultură Eugen Simion, critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for cultural din 1998 până în aprilie 2006.

„A fost președintele Academiei în două mandate şi în acea perioadă a reformat, oarecum, instituția, reușind să restabilească demnitatea Academiei Române, obținând pentru membrii săi acele drepturi care li se cuveneau. A acționat în societate ca un om cu mare responsabilitate pentru instituția pe care a condus-o. A fost şi profesor universitar al Universității București. Nu s-a bucurat de demnități în timpul regimului comunist. Abia ulterior, după căderea comunismului, a fost răsplătit după cum merita. Şi, de aceea, mă gândesc cu mare respect, cu pioșenie, la amintirea lui Eugen Simion. Nu pot să spun decât că regret foarte mult şi transmit condoleanțe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut“, a transmis actualul președinte al Academiei Române.

Absolvent al Liceului „I.L. Caragiale” din Ploiești, instituție care a dat 23 de membri ai Academiei Române, Eugen Simion devenea, în 1969, doctor în științe filologice cu o teză despre „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit”, avându-l drept conducător științific pe Șerban Cioculescu. De altfel, opera lui Eugen Lovinescu, dar și cele ale lui Eminescu, Noica și chiar Cioran s-au aflat în centrul preocupărilor sale literare și culturale. Între 1970-1973, a fost profesor la Universitatea Paris IV (Sorbona), unde a predat cursuri de cultură şi civilizație românească. În 1992, a fost profesor invitat la Ecole Normale Superieure de Paris (Fontenay-aux-Roses).

A debutat cu un articol despre „Caietele Eminescu”, în paginile „Tribunei" (1958). Tot ce a scris Eminescu de mână a adunat și a publicat în 38 de volume, pentru a nu se pierde. Cele 45 de caiete ale poetului, însumând 14.000-15.000 de pagini, au fost scanate şi tipărite în 38 de volume şi transpuse pe CD-uri.

A publicat peste 3.000 de articole şi studii în reviste literare şi culturale. A prefațat numeroase ediții din scrierile lui Tudor Arghezi, Blaga, George Călinescu, Marin Preda, Ilarie Voronca, Geo Dumitrescu, Constanța Buzea etc.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al academicianului Eugen Simion va fi depus joi, 20 octombrie, la Clubul Academicienilor, aflat în sediul Academiei Române, Calea Victoriei nr. 125, informează Cancelaria Academiei Române. Începând cu ora 17:30, sicriul va fi depus la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 21 octombrie, la ora 12.00, la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox, precedată de onoruri militare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0205 secunde