Academia Română organizează dezbaterea „Pandemia, schimbarea climatică şi societatea“

355
Academia Română organizează dezbaterea „Pandemia, schimbarea climatică şi societatea“ - 5zflivedanieldaianu-1632264187.jpg
Academia Română, prin Secţia de Ştiinţe economice, juridice şi sociologie, organizează vineri, 24 septembrie, dezbaterea „Pandemia, schimbarea climatică şi societatea“, pe tema cărţii „Pandemia și economia. Ce va fi după?“, publicată recent la Editura Polirom de academicianul Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, o carte care explorează impactul economic al crizei sanitare care a început şi în România în 2020.

 „Criza COVID-19 a fost numită de FMI o criză ca nici alta. Cartea de faţă explică de ce este aşa, îmbinând perspectiva globală cu cea autohtonă. Iar lectura este captivantă pentru că autorul oferă o sumă de reflecţii asupra consecinţelor crizei, asupra gândirii economice şi a raţionamentelor economice, asupra politicii economice, toate nevoite să se adapteze, pentru desluşirea viitorului după pandemie. Încercarea de a ancora evoluţia economiei româneşti în acest context este cum nu se poate mai bine-venită”, spune Ella Kállai, doctor în economie, Paris 1 Panthéon-Sorbonne şi CERGE-EI, Praga.

Manifestarea va fi onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. În cadrul dezbaterii vor lua cuvântul acad. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale și preşedintele Secţiei de știinţe economice, juridice şi sociologie din Academia Română, prof.dr. Bogdan Murgescu, Universitatea din Bucureşti, lect.univ.dr. Antonia Colibășanu, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, prof.dr. Luminiţa Chivu, Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“, prof.dr. Valeriu Ioan-Franc, membru corespondent al Academiei Române, și acad. Daniel Dăianu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, autorul lucrării.

Volumul (368 de pagini) propune în cele cinci părți ale sale – I: Economia în vremuri de pandemie; II: Politica monetară, leul și stabilitatea financiară; III: Bugetul public și stabilitatea economică; IV: Către ce economie mergem; V: Drumul spre cunoaștere – o arie largă de teme, de cea mai stringentă actualitate, așa cum remarcă în prezentarea cărții academicianul Aurel Iancu:

„Iată o nouă carte a lui Daniel Dăianu cu «un alt fel de conținut»: criza sanitară și economică fără precedent, pagubele produse și problemele refacerii echilibrelor macroeconomice, marile provocări la care sunt supuse nu numai sistemul finanțelor publice și cel bancar, ci și mersul integrării economice, instituționale și politice europene, precum și însăși democrația liberală. Este o carte care pune numeroase întrebări și caută răspunsuri la problemele economice, sociale și politice fundamentale cu care se confruntă lumea actuală, carte care merită să fie citită.“

Daniel Dăianu este profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti şi membru al Academiei Române. Este preşedintele Consiliului Fiscal din 2019. A fost membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (2014-2019), europarlamentar (2007-2009) şi ministru de finanţe al României (1997-1998).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3908 secunde