"Accesul gratuit la educație este doar pe hârtie în județul Constanța!" Părinții, "taxați" la fondul școlii și plata pazei

3042
9

Articole de la același autor

A trecut euforia primelor zile de școală și elevii au intrat deja în pâine. Orarul este aproape definitivat, iar săptămâna aceasta vor da testările inițiale. Iar pe părinți îi așteaptă ședințele cu doamna învățătoare, cu diriginta și cu directorul școlii, atunci când li se vor spune ce probleme sunt în unitate și de ce este nevoie pentru ca odraslele lor să aibă parte de o educație la standarde înalte.


După hopul cu cumpărăturile pentru prima zi de școală, hăinuțe, încălțări, rechizite, părinții mai au de trecut un hop, acela al fondului școlii și fondului clasei. Pentru că, da…, în Constanța încă li se mai cere părinților să finanțeze învățământul și nu actul didactic în sine, ci mai ales baza materială. Părinții sunt cei care cumpără bănci, table, scaune, cretă, bureți, cărți, caiete, creioane, topuri de hârtie.


Și nu o spunem doar noi, ci o spun cei de la Asociația Elevilor, care au realizat un studiu din care a reieșit că aproape trei sferturi din copii au fost nevoiți să plătească fondul școlii. 


"În fiecare an, la prima ședință, la ambii copii, unul fiind la clasa primară, altul la liceu, ni se spune că este necesar să avem fondul clasei, pentru diferite materiale consumabile și că trebuie să strângem bani pentru fondul clasei, inclusiv pentru pază. Întotdeauna am dat bani pentru consumabilele de la clasă, le folosesc copiii, mi se pare oarecum firesc să le plătim noi, dar, pentru diferite investiții în școală, plata pazei, nu am dat și nici nu voi da vreodată pentru că sunt de părere că este datoria statului și autorităților locale să asigure măcar aceste lucruri", ne-a povestit S.B., o mămică din Constanța.


Părinților li se sugerează și… "se simt"


Această practică de a le sugera părinților că trebuie să dea bani este încă des întâlnită. Cadrul didactic expune situația și părinții "se simt". Li se spune chiar că s-a făcut un calcul și ar fi necesară o sumă de 30 lei de părinte pentru fondul școlii și 30 lei pe an pentru pază, de exemplu. Abordarea este aceeași, doar sumele este posibil să difere.


"De ce există fondul școlii? Pentru că statul și autoritățile locale refuză să finanțeze corespunzător sistemul de educație. Accesul gratuit la educație este doar pe hârtie în județul Constanța. De ce? Din cauza dezinteresului și a slabei finanțări din partea statului și autorităților locale. Nu este un fapt neștiut că dreptul la învățământ gratuit există doar pe hârtie, în realitate existând o multitudine de costuri ascunse, fondul școlii, fondul clasei, asigurarea pazei etc., care sunt de natură să afecteze liberul acces la educație al elevilor, datele obținute de noi făcând doar să confirme acest lucru", ne-a explicat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin Alexandru Manda.


Potrivit acestuia, peste 70 la sută dintre elevii constănțeni incluși într-un studiu recent au răspuns afirmativ la întrebarea despre contribuția la fondul școlii. 


"Elevii ne-au descris faptul că, în special, sumele cerute au fost utilizate la lucrări de reparație sau modernizare, bunuri și servicii, materiale consumabile și asigurarea pazei, adică tocmai acele tipuri de cheltuieli care cad în sarcina autorităților locale. Din datele provenite de la elevi, sumele pleacă de la 30 lei pe an și ajung la 350 - 400 lei anual, în acele cazuri în care vorbim de lucrări de modernizare și achiziționare de mobilier", a mai spus reprezentantul Asociației Elevilor din Constanța.


Comentează știrea

parinte
17 septembrie 2017
Adevarat

Autoritatile locale ar trebui sa asigure in primul rand paza la scoli!!! Daca nu vor ar trebui obligati sau sanctionati! Sunt diverse primarii ce cheltuiesc banii locuitorilor pe multe tampenii: paza la groapa de gunoi, paza la rude, la diverse societati..

Aristide
18 septembrie 2017
Greu in tara lui Olae

Daca nu dai pe la primarie, de unde sa stii de toate problemele astea?! Greu sa rezolvi probleme daca nu le asculti.

Prof
18 septembrie 2017
Jalnik

Un retard ne explica ce trebuie sa facem.

Sindbad
18 septembrie 2017
Planuri de viitor

Autoritățile ciumei roșii nu refuză să sponsorizeze grosul votanților săi, mocangiii și țigănetul din taxele plătite de TOȚI locuitorii urbei.Profii, în majoritate pesediști le-au cântat în strună. Elevii, nu mai contează că oricum or să plece de aici. OK, cei buni. Restul, vor fi fi transformați, cu ajutorul ministrului PLM, în masă de vot.

Parinte
18 septembrie 2017
Nereguli si la Grădinița Amicii

Nereguli multe si la Grădinița Amicii. Ni se cer multe fonduri , bani care nu sunt cheltuiți si care probabil ca ajung in buzunarul personal al doamnei director.Se strang anual milioane de lei de la părinți. Rusine doamna director

Ilie
18 septembrie 2017
Plangere penala

E suficient sa fie arestat un profesor sau educator pentru strangerea de fonduri si sa vedeti cum se vor linisti. Asa s-au calmat apele si la bacalaureat, au fost plangeri penale impotriva profesorilor iar in final condamnati. Profesorii, directorii nu inteleg ca toate au o limita. Sunt parinti care dau si ultimii bani din buzunar la aceste fonduri ilegale

Corectitudine si respectarea legii !
18 septembrie 2017
" Indrazniti, eu am cucerit lumea" , spunea Iisus

Asa cum scrieti aici despre gradinita sau scoala X sau Y, tot asa puteti sa trimiteti aceste plangeri si sesizari la Procuratura. Chiar si nesemnate !!! Normal ei ar trebui sa se autosesizeze si din mesajele de aici, dar ......

alex
18 septembrie 2017
despre gratuitati

Bai frate ...ai copii, faci copii nu iti este clar ca trebuie sa ii le asiguri tot ceea ce este necesar pana cand vor fi in stare singuri sa se descurce...adica sa le dai sa manance...sa ii imbraci..sa ii duci la doctor ...sa le cumperi ce la trebuie la scoala ...carti, caiete pixuri...computer ...cine drk credti voi ca ar trebui sa plateasca pt astea???...statul ...pai cine este statul asta ? ...suntem noi aia care platim impozite...ce trebuie sa asigure statul?...pai cladiri+ toate utilitatile in care sa invete copilul ...plata profesorilor si a celor care deservesc scoala....atat ...statul nu asigura nici paza cladirii, statul de cele mai multe ori nu asigura intretinerea cladirii (in foarte multe cazuri reparatii si zugraveli si astea nu s-au facut de foarte mult timp in cele mai multe dintre scoli), statul NU asigura nici consumabile gen bureti, crete, table, hartie igienica, xerox etc etc ...pai si atunci cine drk vreti voi sa le asigure???...profesorii????...pai ba atunci cand o sa votati oameni carora o sa le pese de toate astea ...nu mazarici si urmasi de mazarici....atunci o sa avem si noi tot ce ne trebuie in scoli ...pana atunci nu aveti decat sa decartati ca prostii...ca sa nu mai zic ca in toata lumea asta parintii sustin scoala in afara de ceea ce sustine statul...ca asa e normal daca vrei sa nu mai ai generatii de prosti...la noi celor mai multi dintre parinti li se rupe de scoala si implicit de copiii lor.

EU
18 septembrie 2017
Scoala

In fiecare an,plangerile sunt cam asa : Autorizatii (de tot felul,ISU,sanitare,etc.) lipsa,fondul scolii si fondul clasei care trebuie platite indiferent de faptul ca legile interzic acest lucru,WC.uri in curte,paza scolilor,plata profesorului de cor sau de dansuri,..etc.etc....Lipseste DROBUL de sare sub care sa se planga ,ca sa fie tacamul complet . In alta ordine de idei,cam are dreptate domnul ALEX,sa faci copii si sa-i pui in carca statului,nu se face ..sa fim pregatiti sa platim mult mai mult in viitor,pentru educarea copiilor !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3649 secunde