Actorii Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță, cetățeni de onoare ai județului Constanța

293
1
Actorii Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță, cetățeni de onoare ai județului Constanța - cetatenionoareok-1522084827.jpg

Articole de la același autor

Cei mai longevivi actori români aflați încă în activitate, Ileana Ploscaru (87 de ani) și Alexandru Mereuță (90 de ani) vor primi astăzi, 27 martie, la ora 13.00, la Consiliul Județean Constanța, titlurile de cetățeni de onoare ai județului. 


Propunerea a venit din partea colectivului Teatrului de Stat Constanța (TSC), datorită excepționalelor calități ale acestor doi actori și exemplului pe care ei îl reprezintă pentru întreaga breaslă. 


"Considerăm că este foarte semnificativ faptul că acordarea acestor două titluri unor actori se desfășoară cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, care este sărbătorită, în fiecare an, la 27 martie", au declarat reprezentanții Teatrului de Stat din Constanța. 


În ceea ce o privește pe Ileana Ploscaru, susțin colegii de teatru ai acesteia, chiar dacă ar putea să se uite în urmă, la nenumăratele roluri jucate și la numeroasele succese și interminabile aplauze, actrița se uită neobosită înainte, în prezent și în viitor. 


De curând, ea a uimit publicul constănțean cu performanța din piesa "Bătrâna și hoțul", iar publicul o mai poate vedea pe scenă în "Titanic Vals", "Scaiul" sau "Trei surori". În același timp, ea este profesor, mentor și model pentru toți actorii teatrului, care înțeleg privilegiul de a juca alături de Ileana Ploscaru și învață de la ea disciplina, echilibrul, sacrificiul de sine pentru artă. 


Pe Alexandru Mereuță, toată lumea îl alintă, cu afecțiune și cu duioșie, "Nea Alecu". Cu un talent dovedit în cei 65 de ani de actorie, cu o plăcere de a juca pe care puțini o egalează, Alexandru Mereuță își iubește personajele, oferind acest exemplu partenerilor săi de scenă. 


Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din "Tache, Ianke și Cadâr", Nae Ipingescu din "O noapte furtunoasă", Georges din "Gaițele" și multe altele, Alexandru Mereuță a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa "Mușcata din fereastră", oferind îndrumare amatorilor și făcând în mai multe rânduri asistență de regie. În prezent, joacă în "Dionysos", "Scaiul", "Trei surori" și "Escrocii". 


Comentează știrea

Tomitan
27 martie 2018
Vârste, respect și ... glumițe.

"excepționalelor calități ale acestor doi actori" - ce glumă bună! "excepționalelor calități" de vârstă - așa da! La mulți ani, venerabililor noștri artiști! Și să nu ia în seamă glumițele unor așa-ziși prețuitori...

Pagina a fost generata in 0.5294 secunde