Ileana Ploscaru și Alexandru Mereuță, propuși să fie cetățeni de onoare ai județului

539

Articole de la același autor

Au trecut deja zece ani de la montarea, la Constanța, a piesei "Scaiul", timp în care, actorii au urcat mereu pe scenă și le-au oferit spectatorilor reprezentații de mare valoare. Pentru a marca așa cum se cuvine viețile și carierele celor mai longevivi artiști din România aflați încă în activitate, Ileana Ploscaru (86 de ani) și Alexandru Mereuță (90 de ani), acest week-end teatral le este dedicat. 


De precizat că ambii se vor afla pe scenă, în distribuția "Scaiului", programată vineri, 17 noiembrie, și sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 19.00. 


Mai mult decât atât, colectivul Teatrului de Stat a înaintat Consiliului Județean Constanța o propunere de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al județului pentru cei doi venerabili actori, îndelung aplaudați de-a lungul timpului pentru performanțele lor scenice.


Chiar dacă ar putea să se uite în urmă, la nenumăratele roluri jucate și la numeroasele succese și interminabile aplauze, actrița Ileana Ploscaru se uită neobosită înainte, în prezent și în viitor. De curând, ea a uimit publicul constănțean cu performanța din piesa "Bătrâna și hoțul", iar admiratorii săi o mai pot vedea pe scenă în "Titanic Vals", "Scaiul" sau "Trei surori". 


Despre doamna teatrului constănțean, colegii de breaslă spun că aceasta nu este doar profesor, mentor, dar mai ales un model de urmat pentru toți actorii teatrului, care înțeleg privilegiul de a juca alături de Ileana Ploscaru și învață de la ea disciplina, echilibrul, sacrificiul de sine pentru artă. 


Născută în Cluj-Napoca, actrița a debutat pe scena Teatrului Național "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul "Fântâna turmelor" de Lope de Vega. În 1961, după ce avusese câteva succese răsunătoare, Ileana Ploscaru s-a transferat, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța, unde a debutat pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul "Zări necuprinse", de Nikolai Virta, regizat de Constantin Dinischiotu. 


Fișa ei de creație este interminabilă, cuprinzând mari roluri, precum "Ofelia și scorpia îmblânzită" a lui Shakespeare, "Elisa" lui Bernard Shaw, "Hecuba" lui Euripide, șapte roluri diferite din piesa "Un bărbat și mai multe femei" de Leonid Zorin și multe altele. Desigur, premiile câștigate au fost pe măsură, oglindind aprecierea de care s-a bucurat talentul acestei mari actrițe a scenei românești. 


La rândul său, "Nea Alecu", așa cum i se mai spune lui Alexandru Mereuță, este considerat "un miracol al longevității artistice". 
Cu un talent dovedit în cei 65 de ani de actorie, cu o plăcere de a juca pe care puțini o egalează, Alexandru Mereuță își iubește personajele, oferind acest exemplu partenerilor săi de scenă. 


În 1952 a absolvit I.A.T.C. "I.L. Caragiale", București, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu. A venit la Constanța în 1960, după ce a jucat, timp de opt ani, în București și în Bârlad. 


Despre actorul Alexandru Mereuță se știe că el a realizat, până acum, o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc și sensibilitate, sfătoși și înțelepți, blajini, sentimentali și calzi. Așa este rolul Procopie Colauzo din vestita piesă grecească "Papa se lustruiește" sau Ianke, fabulosul, scăpărătorul Ianke din "Tache,Ianke și Cadâr" sau blajinul învățător Grigore din "Mușcata din fereastră". 


Neuitate rămân și rolurile din "Romanțioșii", "O noapte furtunoasă", "Gaițele" și "Visul unei nopți de iarnă". 


Desigur, toate acestea sunt roluri dintre cele mai râvnite, pentru că sunt bine construite de autorii lor. De la actor la actor, imaginea lor diferă, însă. 


Oricum, publicul este mereu încântat să ia contact cu alte fețe ale aceluiași personaj, pentru că fiecare îi deschide noi căi de meditație. Așadar, Alexandru Mereuță este un actor înzestrat cu un talent zdrobitor și cu o imensă bucurie de a juca, iubindu-și personajele ca pe propriii copii. El este un moldovean cu inima largă, vibrând neostenit pentru toți și tot ceea ce îl înconjoară și, mai ales, un sensibil recitator al versului eminescian, de care se declară un etern îndrăgostit. 


La ora actuală, pe scena Teatrului de Stat Constanța, actorul mai joacă în spectacolele "Scaiul", "Omul, bestia și virtutea", "Escrocii", "Trei surori", roluri care îi aduc mari bucurii sufletești și ropote de aplauze din partea publicului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5243 secunde