Admirați scoarțele românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară!

254
Admirați scoarțele românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară! - scoarte1-1585853240.jpg

Articole de la același autor

Toate instituțiile de cultură încearcă, în această perioadă, să fie cât mai aproape de public.

Spre exemplu, sub genericul "Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța", sunteți invitați să descoperiți, luna aceasta, pe pagina de facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărei piese.



În aprilie, scoarța prezentată provine din Oltenia, mai exact cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Potrivit directorului muzeului, Maria Magiru, aceasta este reprezentată de o țesătură pentru decorul interiorului, din lână, vopsită cu coloranți vegetali, cu franjuri.


"Covorul prezintă urzeală din lână albă, băteală din lână policromă, vopsită cu coloranți vegetali și franjuri înnodate. Compoziția decorativă, cu câmp închis și chenar îngust cu ornamente geometrice («dinți de fierăstrău»), se particularizează prin trei registre verticale dominate de trei călăreți în veșmânt militar, dispuși în nișe, sugerând prin formă imaginea de pe covoarele de rugăciune turcești. Parcelele din jurul nișelor prezintă ornamente fitomorfe, florale și avimorfe, iar registrele compoziționale sunt încadrate la extremitatea inferioară de trei benzi cu motive florale și avimorfe și la cea superioară, de două benzi cu motive florale și fitomorfe", a explicat specialistul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5982 secunde