Admitere în liceele de top, învățământ liceal în trei rute, Bacalaureat pe model PISA - transformările vizate de proiectul „România Educată”

494
Admitere în liceele de top, învățământ liceal în trei rute, Bacalaureat pe model PISA - transformările vizate de proiectul „România Educată” - 11-1625580644.jpg
Lansat de președintele Klaus Iohannis în 2016 și trecut prin multe runde de dezbateri publice, proiectul de țară „România Educată”, s-a soldat până în acest moment cu elaborarea unor documente programatice, fără însă ca acestea să fi produs vreo modificare în sistemul de educație.

De ieri, președintele Klaus Iohannis a reluat discuțiile pe marginea acestui proiect și s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîțu și liderii coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR, potrivit agendelor oficiale ale președinției și guvernului.

Astăzi, Iohannis s-a întâlnit cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai comisiilor de învățământ din cele două Camere, iar mâine – cu parteneri de dialog social din zona educației şi cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale implicate în proiectul „România Educată”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele și-a propus să prezinte principalele zone de reformă şi linii de acţiune ale proiectului „România Educată”, în vederea realizării unui consens social şi politic, care să garanteze implementarea sa şi asumarea transpartinică.

 

Iată câteva dintre subiectele abordate.

Învățământul liceal ar urma să aibă trei rute - teoretic, profesional şi vocațional, iar anual va exista posibilitatea transferului între ele, pe baza competențelor, prevede o variantă de lucru a proiectului „România Educată”. Va fi posibil, totodată, ca liceele pentru care cererea depășește oferta să organizeze examen de admitere, relatează News.ro

Pentru învățământul liceal, ar urma să existe trei rute - teoretic, profesional şi vocațional - fiecare de 4 ani, finalizate cu examen de bacalaureat. Trei rute există și în prezent. Este vorba de cele trei filiere - teoretică, tehnologică și vocațională.

Bacalaureatul va urmări un profil naţional, pe care toţi elevii trebuie să îl deţină, indiferent de linia de învăţământ urmată.

Consilierul prezidențial pe educație, Ligia Deca, a precizat că bacul va fi unic, pe model PISA, transdisciplinar, relatează și Edupedu.ro.

Toate cele trei linii de învăţământ sunt considerate ca având un prestigiu comparabil, anual elevii putând avea loc transferuri între ele, pe baza competenţelor, potrivit News.ro.

În cazul rutei profesionale există varianta obţinerii unei certificări profesionale de nivel 3, după clasa a Xl-a.

O noutate este reprezentată de posibilitatea de a institui examen de admitere la liceu, înainte de desfăşurarea Evaluării Naţionale, pentru liceele în care cererea depăşeşte oferta.

Locurile neocupate în urma examenelor de admitere se vor ocupa în ordinea notelor de la examenul de Evaluare Națională.

Structura învăţământului preuniversitar va fi similară celei actuale:



educaţie antepreşcolară - 0- 2/3 ani în creşe şi centre de zi;

educaţie preşcolară - 3 - 6 ani, în grădiniţe;

ciclul primar - clasa pregătitoare - clasa a IV-a;

ciclul secundar inferior - clasele V - VIII;

ciclul secundar superior - clasele IX - XII.

Proiectul național „România Educată” a început în 2016 şi a fost structurat în următoarele trei etape:



Prima etapă (2016-2017) a presupus o serie de activităţi, precum opt consultări cu privire la viziunea şi obiectivele de ţară pentru educaţie (dezbateri regionale), dezvoltarea şi diseminarea unui chestionar online, 35 de evenimente de consultare organizate de terţi.

A doua etapă (2017-2018) a pornit de la elementele de viziune identificate în etapa anterioară, pentru a continua consultarea cu privire la strategia pentru educaţie la orizontul anului 2030.

A treia etapă (2018-2021) a presupus lansarea în dezbatere publică a documentelor rezultate în demersurile anterioare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5869 secunde