De vorbă cu prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu despre

Adrian Rădulescu, reper major în istoria Universității "Ovidius"

1482
Adrian Rădulescu, reper major în istoria Universității
Facultatea de istorie și științe politice a Universității "Ovidius" a programat, de-a lungul lunii martie, o serie de manifestări științifice cu prilejul semicentenarului acestei instituții constănțene.
Una dintre acestea a constat într-o masă rotundă având ca temă evocarea personalității prof. univ. dr. Adrian Rădulescu, primul rector al universității. Pe lângă conduce-rea instituției, la eveniment au par-ticipat Ștefania Rădulescu, soția fostului rector, fostul senator Gheorghe Dumitrașcu, Virgil Coman, directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale, Marioara Cojoc, Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, dar și Înalt Preasfinția Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului și decan al facultății de Teologie de la "Ovidius".

Adrian era un om de cultură în adevăratul înțeles al cuvântului
La 5 mai 2000, înceta din viață una dintre cele mai ilustre figuri ale istoriei dobrogene, dar și ale vieții universitare de la malul mării. Născut în anul 1932, de numele lui Adrian Rădulescu se leagă mult prea multe întâmplări de bine pentru a fi lăsat pradă uitării: director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (1969 - 1990), rector al Universității "Ovidius" Constanța (1990 - 1991), primar al municipiului Constanța (1989 - 1990), prefect al județului Constanța (mai 1990 - noiembrie 1991).
La încheierea evenimentului organizat de Facultatea de Istorie, nepoata lui Adrian Rădulescu, care i-a fost studentă universitarului Gheorghe Dumitrașcu, i-a reproșat acestuia, după discursul ținut: "N-ați reușit să vă ascundeți resentimentele față de bunicul meu".
"Copilul greșea enorm. Numai că nu vorbisem la fel ca și ceilalți. Am afirmat că bunicul ei n-a fost un sfânt. A făcut greșeli și față de mine!", a declarat fostul senator pentru "Cuget Liber". Și a continuat prin a spune că Adrian Rădulescu rămâne efigia Dobrogei, chiar dacă nu e dobrogean. "Deși Dobrogea e meseria mea, ca să mă exprim citându-mă, eu nu cunosc un om care să se fi implicat și să se fi imprimat mai profund în tot ceea ce înseamnă Dobrogea".
Istoricul și omul politic Dumitrașcu l-a cunoscut pe Adrian Rădulescu în anul 1962, la Cluj, într-o cramă. "Adrian strălucea în mod cu totul deosebit. Atunci m-am îndrăgostit de arheologie.
M-a întrebat: «Nu vii la Constanța?». Și trebuie să spun că datorită lui arheologia în această parte de țară a progresat, cu ajutorul lui aveau loc întâlnirile Pontica, o dată pe an, unde se putea respira și vorbi liber, ocazie cu care se adunau peste 100 de cercetători, istorici și arheologi" (prin anul 1978 – n.r.)
I-a fost, mai apoi, prin anii ’75-’76, director, la Muzeul de Istorie și Arheologie, și veșnic aveau dispute pe tema semnării condicii de dimineața. "Mereu îi spuneam că eu lucrez noaptea și îi promiteam că îmi fac o normă de trei ori mai mare, da’ să nu mă mai pună să vin aici dimineața. Ce dracu’ să fac?", afirma boemul Dumitrașcu.
Ne-a mai vorbit despre genero-zitatea și bonomia lui. "Adrian putea să facă averi, dar nu le-a făcut, deși era stăpânul tuturor instituțiilor muzeale, dar mai ales al fermelor de pe lângă acestea".
Prof. Dumitrașcu și-a amintit că în 1990, pe când era președinte al Comisiei de învățământ, științe, culte, cultură de la CPUN, ministrul Mihail Șora a jucat un rol important în înființarea Universității "Ovidius", dar numai datorită încre-derii lui Barbu Dănescu, președinte CPUN, și a lui Adrian Rădulescu, prefect pe-atunci.
Același interlocutor ne-a vorbit despre Adrian ctitorul, dar și sprijinul lui în înființarea Facultății de teologie, asociindu-l maximei importanțe pe care Marin Mincu a avut-o, de asemenea. "Un zăpăcit formidabil, dar Mincu era Mincu! Arsenie ne-a dat semnătura pentru a merge la Patriarhie și la Minister ca să înființăm această specializare. Dar fără girul lui Rădulescu n-am fi putut, poate și din cauza originii sale, ca fiu de popă".
În încheierea întâlnirii noastre, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu a ținut să clarifice faptul că nu el este cel care a contribuit la înlăturarea lui Adrian Rădulescu din funcția de prefect. "Cine a vrut doborârea lui? Un președinte care își târa un picior, un altul care n-avea 1,60 m nici în viața politică, dar își ridica călcâiele, și Petre Roman. N-am fost implicat în așa ceva! Momentul a fost firesc și legal pentru că nu putea fi și prefect și rector". Și a rămas rector.

Abordare istoriografică a Constanței
În cadrul manifestărilor dedicate aniversării Semicentenarului Universității "Ovidius" Constanța, Facultatea de Istorie și Științe Politice și Centrul de Istorie și Civilizație al zonei Mării Negre (sec. XIX-XXI) organizează astăzi, de la ora 12, în Sala Senatului, Universitatea "Ovidius" (Campus), masa rotundă cu tema: "Constanța - dimensiunea istorică milenară a localității, abordări istoriografice".
La manifestare vor participa 43 de istorici constănțeni, care sunt invitați să se pronunțe asupra necesității și posibilității realizării Istoriei municipiului Constanța și a Albumului Constanței, precum și a conținutului Scrisorii deschise adresate primarului și Consiliului Local Constanța. Depeșă care solicită emiterea unei "hotărâri pentru asigurarea cadrului legal includerii în buget a cheltuielilor de elaborare și tipărire".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4633 secunde