Marș de protest al elevilor de la Pedagogic împotriva etnobotanicelor

"Ai doar o viață, nu o trăi în ceață!"

782
Înfruntând unicul grad Celsius rătăcit prin termometrele constănțene, ieri, la orele prân-zului, zeci de elevi au mărșăluit pe străzile orașului, în semn de protest față de pericolul foarte mare pe care îl prezintă în viața adolescenților existența magazinelor de vise.
Înarmați cu pancarte făcute de ei, pe care au fost scrise sloganuri gen "Mi-am văzut trupul în mormânt / Și pe părinții mei plângând", elevii Colegiului Național Pedagogic "Constantin Brătescu" s-au îndreptat către Prefectura Constanța.
Ana Sabina Sârbu, clasa a XII-a, și Ionuț Tunescu, clasa a XI-a, ambii la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu", ne-au declarat că și-au mobilizat colegii pentru a participa la acest marș de protest și au decis ca ziua de 14 februarie să fie sărbătorită altfel decât ca zi a îndrăgostiților.
Inițiativei celor de la Pedagogic li s-au alăturat și elevi de la Colegiul Tehnic "Tomis" și Colegiul Național "Mircea cel Bătrân".
"Considerăm că există peste tot, din nefericire, persoane tinere care au probleme cu consumul de plante etnobotanice. Prin acest manifest, dorim să le demonstrăm că suntem alături de tineri și că ne pasă de viitorul lor", a declarat Ionuț.
"Din păcate, nu-i putem influența în decizia de a se opri din acest consum, pentru că ei neagă că ar fi consumatori. Reacționează ca și cum noi am avea o problemă, nu ei. Și atunci, pentru moment, nu ai altceva de făcut decât să-i sprijini moral și poate în timp îi putem determina să nu mai consume. Totul cred că pleacă de la părinți, care nu au o comunicare bună cu propriii copii, dar poate și de la starea financiară familială. Sunt ușor influențabili", a adăugat Ana Sabina.

De la 74 la 16 magazine
În opinia prefectului Claudiu Palaz, la Constanța au existat toate pârghiile necesare ca, încă din luna noiembrie a anului trecut, să se treacă la închiderea magazinelor de vise.
"În încercarea de a scăpa de această răspundere, primarul Radu Mazăre a afirmat că nu el autorizează aceste magazine, deci nu el trebuie să le închidă. Afirmație greșită, pentru că există o hotărâre a Consiliului Local de organizare și funcționare prin care primăria se putea implica încă de la 1 ianuarie ca aceste magazine să fie închise. Îmi pare rău că a trebuit să facem atâta presiune și să mobilizăm atâția oameni în controalele pe care le-am desfășurat noaptea pentru a depista pe unde își au sediul. Ca apoi primarul să afirme că a dat acea hotărâre pentru hatârul prefectului. Am fi putut ca la ora aceasta să uităm de ele".
De asemenea, Palaz a precizat că de la 74 de magazine, în urma închiderilor, s-a ajuns la 16. Prefectul a afirmat că această campanie nu se oprește aici, urmă-toarea etapă concretizându-se în acțiuni de prevenire a acestui flagel.
Considerând că este o datorie morală să recunoască sprijinul pe care l-a primit în această campanie, prefectul a oferit diplome tuturor celor care i-au fost alături, inclusiv voluntarilor studenți la Facultatea de Litere a Universității "Ovidius".
Nici primarul nu a fost uitat, prefectul oferindu-i o diplomă pentru implicarea tardivă în această campanie "Spune DA închiderii magazinelor de vise!".

Mâine, problema va fi discutată în Senat
Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, tot ieri, și în Capitală, față de comercializarea produselor etnobotanice, cei prezenți ducând la Palatul Victoria sicrie și mărar.
Reprezentanții mai multor instituții și specialiști au analizat noile măsuri privind interzicerea substanțelor psihotrope, iar propunerile vor fi cuprinse într-un material ce va fi prezentat, mâine, în ședința de guvern.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7744 secunde