„Almanah tomitan Agora” - o lucrare enciclopedică de referință pentru Dobrogea

290
„Almanah tomitan Agora”  - o lucrare enciclopedică de referință pentru Dobrogea - almanahtomitanagoraolucrareencic-1624990967.jpg

Articole de la același autor

Nu știu să fi existat vreodată un almanah dedicat Dobrogei sau cel puțin o astfel de apariție editorială nu a ieșit de sub tipar în ultimii 30 de ani. Dacă este așa, „Almanah tomitan Agora” - apărut sub îngrijirea colectivului redacțional al revistei de cultură și dialog interdisciplinar „Agora” - este o premieră.

De regulă, almanahul este publicație anuală, sub forma unui volum, care cuprinde un bogat material publicistic din diverse domenii. „Almanah tomitan Agora” este mai mult decât atât, este o lucrare deosebit de complexă, o adevărată enciclopedie a culturii, spiritualității și vieții sociale și economice a Dobrogei.

Volumul reunește peste 50 de semnături ale unor personalități de la malul Mării Negre: scriitori, umoriști, ziariști, istorici, profesori, ingineri, medici, polițiști, care prin lucrările lor aduc în atenția publicului o mare diversitate de teme. Iată câteva dintre titluri:

- „Dobrogenii și N. Iorga” (semnat de Stoica Lascu);

- „Generalul Marin Lungu – cel mai tânăr erou al Armatei Române” (Costache Tudor);

- „Insula Șerpilor – pământ românesc străbun, înstrăinat în vâltoarea vitregiilor istoriei...” (Dominuț Pădurean);

- „Mihai Coiciu (Koiciu) – un primar filantrop” (Aurelia Lăpușan);

- „Contraamiralul Horia Măcellariu – strălucit comandant în războiul pe mare și salvatorul Constanței în din august 1944” (Ioan Damaschin);

- „Un pilot deasupra mării. Horia Agarici, primul pilot român, intrat în război și în... legendă” (Ioan Damaschin);

- „O legendă a poliției române. Dumitru Ceacanica” (Adrian Nicola).

Volumul este structurat în doisprezece capitole tematice, care cuprind pagini de istorie, literatură, umor, spiritualitate, articole dedicate lumii halatelor albe, transportului feroviar, naval, portului și canalelor navigabile, agriculturii și satului dobrogean.

Prin calitatea lucrărilor reunite între coperțile sale, prin varietatea temelor abordate și numărul mare al personalităților dobrogene evocate, „Almanah tomitan Agora” și-a câștigat, de pe acum, un binemeritat loc în rândul lucrărilor de referință pentru istoria, cultura și civilizația ținuturilor dintre Dunăre și Mare.

Volumul va fi lansat în cadrul manifestării culturale „Agora XX”, dedicată aniversării revistei de cultură și dialog interdisciplinar „Agora”, la împlinirea a 20 de ani de existență. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4639 secunde