Arheologul Paul Nicorescu a pus umărul la săpăturile arheologice din Dobrogea

196
Arheologul Paul Nicorescu a pus umărul la săpăturile arheologice din Dobrogea - arheologul-1625760118.jpg

Articole de la același autor

Paul Nicorescu a fost un istoric și arheolog român, care a trăit între anii 1890 și 1946. El s-a născut la Joseni, judeţul Bacău, iar după absolvirea studiilor secundare, a urmat cursurile universitare la București, devenind licenţiat în drept și litere. În perioada 1913-1919, a fost asistent la Muzeul de Antichităţi din București, urmând ca între anii 1919 și 1922 să ocupe postul de profesor secundar, iar din 1927, pe cel de profesor de istorie veche și epigrafie la Universitatea din Iași.

Mai târziu, între 1939 și 1945, el a fost numit director al Muzeului de Antichităţi din Iași și și-a început activitatea ca arheolog, contribuind la săpăturile arheologice din Dobrogea, efectuate la Ulmetum, Istria, Callatis, Tomis, Tyras și în castrul roman de la Vetren (Tegulicium).

Acum, numele său este amintit în primul volum al Dicţionarului de personalităţi dobrogene al Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” din Constanţa. În cuprinsul acestui volum, bibliotecarii de la malul mări spun că arheologul ar fi reluat săpăturile mai vechi ale altor colegi, la Adamclisi. În acelaşi timp, el are numeroase contribuţii în domeniul numismatic și al epigrafie şi a colaborat la diverse reviste de specialitate. De asemenea, din rezultatele obţinute la cercetările efectuate în cetatea Argamum (1926-1952), el a publicat unele date asupra bazilicii bizantine, celelalte însemnări rămânând în manuscris.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4329 secunde