Arhivele Naționale Constanța, după "era Coman". Cine a trecut la comandă

759
Arhivele Naționale Constanța, după

Articole de la același autor

Pomenit recent la 40 de zile de la trecerea sa, mult prea timpurie, în eternitate, apreciatul și generosul om de cultură dr. Virgil Coman (24 decembrie 1973 - 5 august 2016), fost șef al "județenei" Arhivelor Naționale, împărtășea aceeași pasiune cu cel care astăzi i-a luat locul, Constantin Cheramidoglu, nevoit de împrejurări. 


Virgil Coman și Constantin Cheramidoglu declarau, cu ceva vreme în urmă, că "un om care nu vine din pasiune să lu-creze la Arhive nu rezistă mai mult de un an".


Și, ca dovadă, regretatul om de cultură Virgil Coman, în toți anii săi petrecuți printre cei trei kilometri de dosare, a lăsat posterității lucrări de mare valoare documentară: "Catedrala Sfinții «Petru și Pavel»" Constanța. 1883-2008", "Moscheea Regală Carol I. 1910 - 2010", "Dobrogea în arhivele românești 1597-1989", "Schimbul de populație româno-bulgar", "Tomis: Cenzurat/Necenzurat", "Dobrogea între medieval și modern. 1406-1918", "Campania militară a României din 1913", "Prefecții județului Constanța", "Dobrogea, model de conviețuire multietnică și multiculturală", "Dobrogea în izvoare cartografice otomane". 


Zilele trecute, la Biblioteca Județeană "I.N. Roman", a fost lansat volumul de autor cu care Virgil Coman intră, pentru posteritate, în istoriografia română: "Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare", publicat la Editura Etnologică din București, și care a mai fost lansat anterior la Dudeștii Noi și Cluj-Napoca. Este prima carte exclusiv de istorie privind meglenoromânii din România de după Primul Război Mondial. 


Împuternicit până la sfârșitul anului 
Cu 26 de ani vechime în această instituție, arhivistul Constantin Cheramidoglu a fost împuternicit șef serviciu, până la sfârșitul anului, preluând conducerea Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale. Într-un interviu, mărturisea că interesul pentru istoria Dobrogei a început din clasele gimnaziale, unde a avut ocazia să-l aibă profesor pe Aurel Dumitrașcu, Dascălul care i-a arătat drumul către istoria antică. 


Întrebat despre prezența sa în fruntea acestei instituții, Cheramidoglu declara că, mai departe, conducerea de la București va stabili când se va organiza concursul pentru ocuparea funcției de șef, "care va fi anunțat prin Agenția Funcționarilor Publici. Mai multe amănunte nu știu să vă spun, decât că am preluat o parte din atribuțiuni, până la momentul la care îmi va înceta împuternicirea. Dar și aceea se poate prelungi, cum se întâmplă în cazul colegei mele de la Tulcea, de aproape doi ani", adăuga arhivistul. 


Cât despre evenimentele pe care urmează să le organizeze, același interlocutor afirma că proxima ocazie este oferită de Ziua Arhivelor, care se serbează în jurul datei de 30 octombrie. "În planurile noastre era prevăzută o masă rotundă la Muzeul Marinei, întrucât nu dispunem de spații pentru asemenea manifestări la sediul nostru", a mai spus Cheramidoglu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.605 secunde