Vai de profesorii care nu ascultă de elevi! Se naște dictatura micilor tirani?

14781
16
Vai de profesorii care nu ascultă de elevi! Se naște dictatura micilor tirani? - noiledrepturi-1471967228.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă marea majoritate a profesorilor se bucură de ultima săptămână de vacanță, știut fiind faptul că unitățile de învățământ își încep activitatea la 1 septembrie, unul dintre cele mai disputate subiecte rămâne recent publicatul Statut al elevului, cu câteva dintre prevederile sale mai… năstrușnice.

În calitate de reprezentant al cadrelor didactice constănțene, prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului învățământ, este de părere că "din nou ministerul s-a grăbit și și-a dat cu stângul în dreptul, din dorința de a face inovație, pentru că nu a vrut să țină cont de punctele noastre de vedere. Mie mi se pare mai mult decât inoportun să primești un fel de feedback din partea elevilor și la o singură nemulțumire să pui sub semnul întrebării prezența la clasă a unui cadru didactic. În mod normal, la finalul anului școlar ar fi trebuit aplicate chestionare atât elevilor, cât și părinților, din care să rezulte nivelul de satisfacție al prezenței la oră a unui cadru didactic. Sunt unități care fac acest lucru. Repet, mă tem că s-a procedat din nou cu mare grabă, fără să se țină cont de părerea partenerilor de dialog și ne vom trezi în situația că anumite prevederi nu sunt aplicabile, iar unele creează probleme atât de mari încât vor trebui să fie remediate cu alte prevederi", a mai adăugat același lider sindical constănțean.

"Trebuie însoțite de proceduri clare!"

Considerat până nu demult o portavoce a învățământului constănțean, prin modul elocvent de exprimare a punctelor de vedere, pe prof. Alexandru Bujeniță, catedra de filozofie a Liceului Teoretic "Ioan Cotovu" din Hârșova, nu l-au surprins prea tare noile drepturi ale elevilor. "Dreptul de contestare a notelor era prevăzut de Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care are cel puțin 10 ani, deci nu este o chestiune nouă. Dreptul de a protes-ta fără să se cunoască numele elevului mi se pare că încurajează delațiunea. Dreptul de a folosi telefonul în uz didactic era și până acum, dar cu acceptul profesorului. Chestiunea poate fi și interpretată și să ne trezim că el zice că ar căuta ceva pe net, dar de fapt să aibă altă preocupare.

Consider că atunci când ai niște drepturi conferite, trebuie să-ți asumi și niște răspunderi… Ele trebuie însoțite de proceduri clare, privind situațiile în care aceste drepturi pot fi exercitate, pentru a evita să se transforme în niște abuzuri din partea lor. De genul «cu acceptul profesorului sau la recomandarea profesorului, în scopuri didactice». Nu am înțeles de ce e specificat telefonul, atâta timp cât există laptopuri sau tablete...

Probabil că va fi înlocuită și prevederea din ROFUIP legată de mustrarea individuală și observația în fața clasei ca fiind cea mai blândă sancțiune.

Nu știu la ce categorii de vârstă se aplică diferitele prevederi, pentru că la clasele mai mari te mai înțelegi cu ei, dar prin a IX-a sau a X-a, mi se pare mie că sunt problemele mai mari. Cum n-am știut niciodată ce face acel Consiliu al Elevilor în paralel cu Asociația Elevilor", și-a mărturisit nelămurirea prof. Bujeniță.

Cum vor fi sancționați cei de la catedră

Evident că printre primele întrebări pe care și le-au pus, în special cadrele didactice, a fost dacă acest Statut al elevilor va "bate" ca valoare de impunere Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP), mai ales că unele prevederi se găsesc în acest moment în contradicție, cum de altfel a exemplificat și prof. Bujeniță.

Pentru a ne lămuri, am stat de vorbă cu Mirabela Amarandei, consilier al ministrului Educației. "Atât Statutul elevului, cât și ROFUIP se aprobă prin ordin de ministru și deci sunt pe picior de egalitate, ca să zic așa, în ceea ce privește tăria ca și act administrativ. ROFUIP este în procesul de elaborare și el va fi aprobat înainte de începerea anului școlar. Cele două vor fi corelate, așa încât să existe interconectivitatea documentelor", a declarat consilierul. Întrebată dacă noul ROFUIP va prevedea și sancțiuni pentru profesorii care nu respectă drepturile elevilor ce incumbă din noul statut, același reprezentantul MENC a răspuns: "Vom vedea ce va reieși ca urmare a discuțiilor pe care le purtăm, pentru că zilele acestea am discutat cu reprezentanții părinților, ai profesorilor și ai elevilor, exact pe ROFUIP și cu siguranță că înainte de începerea anului școlar vom emite ordinul de ministru pe acest document. E o chestiune de zile", a conchis același interlocutor.

Așadar, rămâne să vedem ce noi prevederi vor exista și în noul regulament.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Tzihcac
24 august 2016
Om vedea..

De dragul de a nu si pierde postul,profesorul va deveni sclavul elevului ( nu al celui care invata,este cuminte,etc...ci al celor care nu au cei 6 ani de acasa) ! Si, in loc sa avem repetenti pe capete,vom avea prosti cu diploma !..Nimic nou sub soare

UN ELEV
24 august 2016
EU VREAU

Sa ascult muzica in ore, sa vorbesc cu prietenii pe mobil in ore, sa nu am teme acasa ca sunt ....stresat, sa copiez la extemporale, teze ca ilustrul Premier al Romaniei la lucrarea de doctorat (ca uite ce departe a ajuns), sa nu muncesc, sa nu mi se spuna ca sunt prost, impertinent ca scuip pe jos seminte prajinte in timpul orelor, ca ....chem ziaristii ca mi s-a incalcat drepturile omului, baaaaaaa profesorilor, ati inteles ?????

profesor
24 august 2016
Elevul nostru-stapanul nostru!

Extrapoland, putem spune 'parintele nostru - stapanul nostru', de ce nu? O sa ajungem sa mancam, sa ne imbracam, sa vorbim ce si cand doreste elevul sau parintele....nostru! Sa traiti, dragi stapani, va multumim ca mai avem voie sa venim la scoala.

scoala romaneasca
24 august 2016
si noi suntem vinovati

Cand elevii nu respecta Regulamentul de ordine interioara al scolii, avem ezitari in a lua masuri, ii dojenim, ii prelucram, ii pupam pe obrajori si in cele din urma ii iertam....cand de fapt ar trebui sanctionati conform ROFUIP. Probabil ca de-asta meritam ce ni se intampla, sa ne fie invatare de minte.

Profesor
24 august 2016
Regulamente, regulamente. ..

Când s-a considerat că s-a făcut școală adevărată? Pe vremea când exista rigoare și disciplină în școli. În liceele de renume nu vor fi probleme în aplicarea statutului elevului. Dar în liceele în care se intră cu media 2 va fi dezastru.

ce vorbiti?
24 august 2016
google, google...

Cum adica sa foloseasca telefonul cu acceptul profesorului? Asta-i buna! Poate sa-l foloseasca si fara acceptul lui, pe sub banca! Poate sa filmeze, sa inregistreze, sa faca orice....Chiar nu s-a plictisit elevul de telefonul mobil, pe care il utilizeaza non stop acasa, pe strada, in masina, in autobuz, unde are chef? Daca trebuie neaparat sa foloseasca net-ul, ca nu se mai poate fara el, s-o faca si acasa....in scopuri didactice! Asta ne-ar mai lipsi la scoala! Sa foloseasca telefonul mobil cu acordul profesorului, ca la cat de smecheri si destepti sunt dracusorii astia de copii, sunt in stare sa se uite la pe site-uri deocheate cand profesorul le cere sa caute biografia vreunui scriitor....si sa spuna ca au scris pe google ceva, dar le-a dat altceva.....

ce sa facem?
24 august 2016
traim vremuri....moderne

Lasati-ne cu liceele de renume! Regulamentele sunt aceleasi in toate scolile si liceele. De acord cu scoala de pe vremuri,dar vremurile s-au schimbat si trebuie sa ne adaptam....din mers.

Răspuns la: Regulamente, regulamente. ..
Adăugat de : Profesor, 24 august 2016
Când s-a considerat că s-a făcut școală adevărată? Pe vremea când exista rigoare și disciplină în școli. În liceele de renume nu vor fi...
Teodora
24 august 2016
Un profesor adevărat nu va deveni sclavul nimănui...

Mă aflu la catedră de mai bine de un sfert de veac, timp în care am avut ocazia să le fiu dascăl elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal.În acest sens pot afirma cu mâna pe inimă faptul că, un cadru didactic bine informat, bine educat, care pune suflet în ceea ce face și îți tratează elevii exact așa cum ar dori să fie tratat și propriul său copil, nu va avea probleme nici cu copiii, nici cu părinții acestora!!!!

Răspuns la: Om vedea..
Adăugat de : Tzihcac, 24 august 2016
De dragul de a nu si pierde postul,profesorul va deveni sclavul elevului ( nu al celui care invata,este cuminte,etc...ci al celor care nu au cei 6...
Parintele
24 august 2016
Cum sa-i desparti pe copii de parinti si profesori

Cei platiti de Soros dau drepturi nemaiauzite copiilor...Altfel spus ei se dau drept noii parinti sau profesori ai copiilor nostri. Au si un scop clar: Sa vina ca de la copii orice noua otrava pe care acestia vor sa o implementeze in invatamant ca sa ne distruga valorile mostenite. Spre exemplu sexsualizarea precoce ,inca de la gradinita, a copiilor sa vina ca o cerere a nevoilor "firesti" ale copiilor. Asa zise nevoi impuse nefiresc de acesti straini de neam care au gasit o metoda noua de a dezbina. Sa-i puna pe"asupritii copii" sa strige impotriva parintilor si profesorilor care inca tin de vechile valori. Au intrebat cei de la Invatamant pe Parinti si Profesori despre aceste schimbari? Haideti sa-i intrebam acum la inceputul scolii !

Student
24 august 2016
Telefoane

Foarte bine faci! Folosirea telefonului in scop didactic inseamna ca ai dreptul sa-ti reamintesti in timpul testelor ce ai uitat, ca doar nu avem memorie de elefant! Sa se ridice interdictia utilizarii echipamentelor electronice la examene, inclusiv la Bac! Invatamant modern inseamna sa utilizam tehnologia, nu sa tocim. Profesorii sa se reprofileze, nu avem nevoie de ei, putem gasi orice informatie pe net. Sunt atatea cursuri online, mult mai bune decat porcariile care se fac in scoala si facultate. Si pentru medicina exista simulatoare si roboti care fac operatii. Murim de plictisseala la ore si suntem obligati sa venim si sa ascultam antichitati.

Răspuns la: EU VREAU
Adăugat de : UN ELEV, 24 august 2016
Sa ascult muzica in ore, sa vorbesc cu prietenii pe mobil in ore, sa nu am teme acasa ca sunt ....stresat, sa copiez la extemporale, teze ca ilustrul...
16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4282 secunde