Artă în aer liber, la Mangalia

329

Articole recomandate

Sala Belvedere a Centrului de Afaceri "Marea Neagră" a găzduit, ieri, conferința de presă inițiată de către organizatorii proiectului internațional Black/North SEAS.
Cu acest prilej a fost lansată platforma interdisciplinară de artă contemporană Black/North SEAS care se desfășoară la Mangalia în perioada 11 - 14 iunie ac.
La conferință au participat Chris Torch, directorul artistic al platformei SEAS, Gabriela Tudor, coordonator pentru România, directorul tehnic Toader Voinea, artiști din Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Turcia, Bulgaria și Suedia.
Proiectul a debutat în 2002, reunind artiști de la Marea Baltică și Marea Adriatică: "Considerăm că artiștii sunt deschizători de drumuri pentru înțelegerea diferitelor culturi. Am ales marea ca pe o metaforă a unui zid ce desparte oameni, dar și ca un pod pe care se poate circula într-o parte sau alta", a declarat Chris Torch.
Se pune, deci, accent, pe desfășurarea artei dincolo de spațiile instituționale: "Este important ca arta să se desfășoare și în afara instituțiilor, deoarece marea majoritate a publicului nu se regăsește în teatre sau cinematografe. Dacă vrem să atragem publicul către artă, trebuie să ne îndreptăm către locurile unde se află acesta, adică în spații deschise, în aer liber", a precizat Torch.
Proiectul a debutat la Odessa, a continuat la Balcic și se derulează, acum, la Mangalia. Caravana SEAS va ajunge în luna octombrie la Istanbul. Programul SEAS este inițiat de INTERCULT (Suedia), finanțat de Ministerul Culturii și Cultelor din România și se realizează cu sprijinul Serviciului Public Asistență Socială, Creșe din Mangalia. Proiectul SEAS provoacă publicul la un angajament critic privind dezvoltarea orașelor-port din zona Mării Negre, prin prisma artiștilor participanți.
O parte dintre lucrări sunt etalate în Piața Republicii din centrul Mangaliei, acestea atrăgând privirile a zeci de curioși și iubitori de artă. Celelalte creații vor putea fi admirate în Portul Turistic Mangalia, pe treptele din fața Complexului President, în fața Centrului Cultural, precum și la Biserica Sf. Mina din oraș.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.3077 secunde