Artiști consacrați din Crimeea participă la prima sărbătoare oficială a limbii tătare din România

1100
Artiști consacrați din Crimeea participă la prima sărbătoare oficială a limbii tătare din România - 0df0cf61e83e18bd7bfe09a5b34625d0.jpg
Pentru prima dată în mod oficial, comunitatea tătară din România marchează, printr-o serie de acțiuni, Ziua Limbii Tătare. Sărbătoarea, stabilită pentru data de 5 mai, a fost oficializată prin Legea nr. 256/2010, inițiată de deputatul UDTTMR Aledin Amet. Cu prilejul acestei sărbători, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România organizează, astăzi, atât la sediul central, cât și la filiale, o serie de manifestări cultural - artistice.
Programul acțiunilor, precum și importanța acestei sărbători au fost subiectele principale ale unei conferințe de presă susținută, ieri, de președintele UDTTMR, Varol Amet, alături de liderul filialei Constanța a uniunii, Aidîn Ablez, și de alți membri ai comisiei de organizare.
Astăzi, începând cu ora 14,00, pe scena Palatului Copiilor, va avea loc un spectacol prilejuit de această sărbătoare, manifestare care va reuni deopotrivă artiști tătari din România – Kadriye Nurmambet, Melia Iusuf, Chiamuran Chivu, dar și oaspeți de seamă din Crimeea – Riza Iusuf, Dilaver Osmanov, Afize Asanov, Arzi Bilalova. Programul se anunță unul deosebit, momentele lirice fiind împletite cu cele aniversare. Vor urca pe scenă, deopotrivă, copii, dar și artiști tătari consacrați. Spectatorii vor avea ocazia să asculte astăzi cele mai cunoscute și mai vechi melodii tătărești.
Manifestări similare se vor mai organiza pe parcursul zilei de azi și la filialele Eforie Nord, Valu lui Traian, Castelu, Eforie Sud, Tulcea, București, Techirghiol.
Seara, începând cu ora 18,00, pe scena Casei Armatei din Medgidia, va avea loc cea de-a XI-a ediție a concursului de recitări "Limba noastră cea frumoasă - Güzel Tilim, Güzel Dilim", în cadrul căruia vor evolua aproximativ 70 de copii de diferite vârste.
Concursul va fi presărat, de asemenea, cu momente artistice susținute de artiști consacrați din Crimeea, iar invitați de seamă ai manifestării noastre vor fi cadre didactice din Eski Kirim - Stari Kirim.
Stabilirea acestei sărbători pentru data de 5 mai este legată de punerea bazelor, în 1985, de către redacția revistei "Renkler" a alfabetului folosit ulterior la redactarea revistelor în limba tătară, această zi fiind considerată și ziua în care s-a născut limba tătară cu caractere dobrogene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3153 secunde