Pentru că televiziunile nu-și plătesc taxele către CREDIDAM,

Artiștii constănțeni nu-și primesc banii pentru apariții

304

Articole de la același autor

Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" a găzduit, recent, o conferință susținută de CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți), cu privire la situația utili-zatorilor de fonograme și videograme pe plan național și local, abordând, de asemenea, problematica drepturilor de autor și conexe și activitatea organismelor de gestiune colectivă din România în contextul integrării europene.
Conferința a fost susținută de Ștefan Gheorghiu, director general CREDIDAM, Laurențiu Oprea, reprezentant O.R.D.A., Val Mănescu - inspector territorial CREDIDAM și Bianca Lupu, de la Departementul de Investigare a Fraudelor.
Activitatea CREDIDAM constă în colectarea și repartizarea banilor proveniți din difuzarea înregistrărilor audio sau video pe teritoriul României de către posturile de radio, TV, cablu, în restaurante, hoteluri, discoteci, sau în alte spații publice, în scop comercial, iar utilizatorii care nu plătesc dările către CREDIDAM sunt dați în judecată. În acest sens, CREDIDAM a întocmit o listă neagră cu televiziunile, posturile de radio și alți utilizatori care nu plătesc taxele la CREDIDAM. Pe aceste liste se află și TV Neptun, Radio Neptun, CTV, precum și alți utilizatori (hoteluri, restaurante, magazine din Constanța). "Nu în-țeleg această încăpățânare de a amâna intrarea în legalitate", a spus Ștefan Gheorghiu.
Informațiile privind aparițiile TV sau radio ale artiștilor ajung la CREDIDAM pe două căi: utilizatorii trebuie să comunice trimestrial playlist-urile către CREDIDAM, iar artiștii trebuie să-și declare repertoriul către CREDIDAM. Așa cum ne-a spus Ștefan Gheorghiu, artiștii care devin membri CREDIDAM capătă drepturi din momentul înscrierii, dar nu primesc bani pentru aparițiile din perioada precedentă înscrierii.
La conferință au participat și artiști ai Teatrului de Stat Constanța, printre care și Liviu Manolache, care le-a reproșat reprezentanților CREDIDAM lipsa de comunicare. Actorul constănțean a trimis la CREDIDAM o serie de mailuri în care și-a declarat repertoriul, mesaje care au rămas, însă, fără răspuns. Reprezentanții centrului au motivat acest fapt printr-o greșeală a secretarei, dând asigurări că vor rezolva, de acum înainte, astfel de probleme. Bănuim că mailurile actorilor din București nu se pierd pe drumul către CREDIDAM.
"CREDIDAM e o uniune necesară, pentru că cineva trebuie să apere drepturile artiștilor. Artiștii din București au avantajul că au multe oportunități de apariții din care câștigă bani, în timp ce artiștii din provincie apar la TV Neptun, care nu-și plătește cotizația la CREDIDAM", a spus Liviu Manolache.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7265 secunde