Asociația Elevilor cere demiterea directorului Liceului "Traian"

2793
Asociația Elevilor cere demiterea directorului Liceului

Articole de la același autor

Practica de a strânge fondul școlii și fondul clasei este veche și bine împământenită în învățământul românesc. Ani de zile, învățătorii, diriginții, directorii s-au plâns că nu au bani suficienți să acopere cheltuielile școlilor, să cumpere cretă, hârtie, să văruiască, să schimbe mobilierul, să repare ce e de reparat. Așa părinții au ajuns să pună mână de la mână să acopere lipsurile, iar autoritățile locale să taie din ce în ce mai mult din bugetele alocate unităților de învățământ.


În multe școli din Constanța încă mai există acest obicei, iar directorii se bazează pe banii strânși de părinți pentru a realiza diverse activități și lucrări în unitate și chiar pentru a plăti paza unității. Vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța, Roxana Ioana Șerban, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Traian", a făcut publice, zilele trecute, mai multe tabele cu sumele strânse de la părinți și cu modul cum au fost cheltuite acestea, făcând apel ca acest obicei să înceteze în toate unitățile de învățământ din Constanța.


Ulterior, aceasta a acuzat conducerea liceului și conducerea Asociației de Părinți de mai multe abuzuri, toată situația culminând cu o solicitare din partea Asociației Elevilor pentru demiterea directorului Liceului "Traian", prof. Gabriela Costea. "Asociația Elevilor din Constanța solicită demiterea directoarei Liceului Teoretic «Traian», Gabriela Costea, ca urmare a unei serii de abuzuri realizate la nivelul liceului, printre care interzicerea elevilor majori să părăsească unitatea de învățământ și încercarea de a ascunde «sub preș» problemele de la nivelul liceului", precizează președintele AEC Constanța, Mihai Tănase.


Roxana Șerban ar putea fi sancționată disciplinar
Directorul Liceului "Traian" a acceptat să stea de vorbă cu echipa "Cuget Liber" și ne-a declarat că interziceri sunt absolut legale și de bun simț pentru o instituție de învățământ. "Trăim într-o țară liberă, fiecare poate să ceară orice, cei în măsură să hotărască, o vor face sau nu, în funcție de niște criterii. Din punct de vedere al legislației, nu este un abuz pentru că toți membrii Consiliului de Administrație, inclusiv directorii, secretariatul, contabilitatea, celelalte departamente, toți cei care intrăm în contact cu date cu caracter personal, am semnat un acord de confidențialitate. În CA sunt discuții, la un anumit moment al anului școlar, legate de calificativele profesorilor, de prestația lor la ore, poate de posibile reclamații, pe care nu putem să ieșim și să le afișăm pe facebook sau în presă. Imaginea Liceului «Traian» a fost construită încet, sigur. Este singurul liceu din județul Constanța care a avut promovabilitate sută la sută la bacalaureat în acest an. Este păcat să aruncăm cu pietre în munca elevilor și a cadrelor didactice. Aș fi apreciat mult mai mult ca această fetiță să vină în Consiliul de Administrație sau la mine în birou și să îmi spună: «Doamna director, am descoperit aceste lucruri, poate nici dumneavoastră nu le știați!». Și mărturisesc că nu le știam, le-am aflat din presă, de pe Facebook. Sunt de o lună și un pic director. Într-o lună nu cred că cineva, oricine, orice director poate să rezolve niște probleme vechi de zeci de ani", ne-a precizat prof. Gabriela Costea.
Aceasta a anunțat că, ulterior situației create, a transmis adrese către Primăria Constanța și Inspectoratul Școlar pentru a rezolva problema pazei. De asemenea, am aflat că Roxana Șerban ar putea fi sancționată disciplinar pentru că a făcut publică activitatea de colectare a fondului școlii și a pătat imaginea liceului. "Au existat voci din colectivul de cadre didactice care au propus sancționarea disciplinară a elevei Roxana Șerban. Am încercat să potolesc spiritele și să privim cu toleranță, să înțelegem că ei sunt copii și să-i chemăm la masa dialogului, ceea ce am și făcut. Eu sper să și înțeleagă că ea reprezintă copiii din Traian care vor să învețe. Ei îmi spun: «Vrem să învățăm, vrem să fim lăsați, să nu ne mai tulbure!»", a subliniat prof. Gabriela Costea.


S-a rezolvat și problema pazei
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța a luat act de solicitarea de demitere a directorului Liceului "Traian", dar nu a analizat-o încă. În schimb, a dispus ca paza unității de învățământ să fie asigurată cu paznici plătiți de Ministerul Educației. "Acolo sunt trei posturi de paznic, din care două sunt pe timp de noapte. Din punctul meu de vedere, nu se mai justifică prezența acestora noaptea, ci ar putea fi prezenți în mijlocul elevilor pe timpul zilei. De asemenea, am discutat în cadrul Colegiului Prefectural ca poliția și jandarmeria să-și împartă unitățile școlare și să patruleze în zonă. De aceea, am trasat să fie anulat contractul prin care Asociația de Părinți plătea paza, căci la trei posturi de paznici, nici nu ne mai interesează. Și dacă părinții doresc să contribuie, sumele pot fi utilizate la altceva, la alte activități", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general prof. Petrică Miu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6093 secunde