27 martie 1918 - 27 martie 2010: 92 de ani de la unirea Basarabiei cu România

Astăzi începe Festivalul "Zilele Basarabiei"

898
Astăzi începe Festivalul
Ieri, Liga Studenților Basarabeni a organizat, la Prefectura Constanța, conferința de presă premergătoare celei de-a treia ediții a Festivalului "Zilele Basarabiei".
Anul acesta, manifestările dedicate aniversării unirii de la 27 martie 1918 a Basarabiei cu România se desfășoară sub auspicii foarte bune și cu un entuziasm fără precedent.
Dincolo de sprijinul foarte consistent oferit de Instituția Prefectului, organizatorii sunt însuflețiți atât de ecourile recentei schimbări politice petrecute în Republica Moldova, cât și de speranțele născute în urma vizitei pe care președintele României Traian Băsescu a făcut-o peste Prut, la sfârșitul lunii ianuarie.
Așa cum au declarat, ieri, studenții organizatori, manifestarea își propune, în principal, să aducă în atenția publicului caracteristicile evoluției istorice a românilor din stânga Prutului și să alimenteze păstrarea identității naționale în rândul românilor de pretutindeni, prin valorile culturale ce le aparțin.
Mai multe personalități din Republica Moldova onorează cu prezența festivalul, iar organizatorii se pot lăuda și cu participarea reprezentanților Guvernului României și a invitaților care reprezintă instituții constănțene.
Ieri, în cadrul conferinței de presă, unul dintre invitații din Republica Moldova, prof. Vlad Madan, de la Facultatea de jurnalism și științele comunicării din cadrul Universității de Stat din Chișinău, a evocat cu emoție evenimentele din aprilie 2009, prin care românii de peste Prut au schimbat o guvernare comunistă și filo-rusă, iar scriitorul Marian Marius Șolea a anunțat că, în cadrul acestui festival de la Constanța, pentru prima dată va vorbi despre războiul din Transnistria, subiect interzis până acum.
Astăzi, la ora 10, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în prezența tuturor invitaților, este programată deschiderea festivalului. Va urma un moment artistic, prezentat de elevii Liceului "Remus Opreanu" și inspirat din opera regretatului poet Grigore Vieru.
Mâine, tot de la ora 10, în Campusul Universității "Ovidius" (sala 114), în colaborare cu Facultatea de istorie și științe politice, va avea loc dezbaterea cu tema "Respectarea drepturilor omului în Republica Moldova după evenimentele din 7 aprilie 2009", urmată de lansarea cărții semnate de istoricul Ion Varta. În aceeași zi, de la ora 15, la Palatul Copiilor, studenții Facultății de Arte vor prezenta un spectacol
În 27 martie, ziua aniversară, la sediul Prefecturii (ora 10), va avea loc lansarea proiectului "Trimite o carte peste Prut", organizat de Instituția Prefectului județului Constanța, în parteneriat cu ziarul Cuget Liber.
Prezent la conferința de presă de ieri, prefectul Claudiu Iorga Palas a lansat un apel către constănțeni pentru a dona cărți în limba română care vor fi trimise bibliotecilor școlilor din Republica Moldova. Aceste biblioteci au o mare nevoie de cărți românești, mare parte din fondul lor de carte fiind format din literatură pu-blicată înainte de 1989 și din volume în limba rusă și cu grafie chirilică.
Cărțile vor fi primite și depozitate la Prefectură, pe bază de tabele nominale care vor fi date publicității, constănțenii având acum prilejul să-și arate sensibilitatea față de nevoile fraților de peste Prut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 24 Martie 2010
Stire din Cultură-Educație : Piesa de teatru "PAM PAM!"
Pagina a fost generata in 2.124 secunde