Astăzi, clopoțelul sună adunarea în școlile și grădinițele din întreaga țară. Copiii vor fi întâmpinați de profesori zâmbitori, în școli curate, proaspăt renovate, cu rechizitele pe bănci, cu laboratoare moderne, săli de sport dotate, cu toalete cu apă curentă. Sună frumos, dacă ar fi și adevărat. În realitate, în Constanța, în multe școli sălile de sport lipsesc cu desăvârșire, clasele au fost mobilate cu ajutorul părinților, în altele nu sunt nici măcar toți profesorii.
Peste 106.000 de preșcolari, școlari și liceeni sunt așteptați, astăzi, în unitățile de învățământ din județul Constanța. Autoritățile locale și județene susțin că toate unitățile de învățământ sunt pregătite pentru a-i primi pe copii. Inspectorul școlar general, Petrică Miu, a anunțat că nu sunt probleme majore, iar cursurile vor începe conform programului, astăzi, în toate grădinițele și școlile.
"S-a încheiat turul celor două echipe, coordonate de prefectul județului, cu subprefecții, cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean și cu reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Direcției Sanitar-Veterinare. Nu sunt situații în care să nu existe condiții de începere a cursurilor. Rămânem cu opt unități de învățământ, în mediul rural, unde grupurile sanitare sunt în curte și nu sunt alimentate cu apă curentă. Cinci din ele sunt prinse în programul finanțat prin Inspectoratul Școlar și vor fi demarate lucrări. Două sunt la Dobromir, două sunt la Aliman și una la Ciobanu. La Aliman și la Dobromir, au trecut de faza de proiect și se duc spre faza de execuție. Și vom urgenta procedurile și la Aliman. Pentru ca să se termine o dată cu situația neplăcută în care aceste unități de învățământ nu pot fi autorizate sanitar-veterinar, mai ales că investițiile nu sunt foarte mari în aceste cazuri. De exemplu, la Lespezi, este o școală cu puțini copii, unde grupurile sanitare nu trebuie să fie de mari dimensiuni. Mai sunt două cazuri, cu grupurile sanitare în curte, fără apă, la Ion Corvin și la General Scărișoreanu. Aici, ambele școli sunt prinse în reabilitare prin programul PNDL 2 și sunt în fazele de licitație proiect, așa că în 2020 vor fi gata. Mai sunt locuri unde se mai construiesc grupuri sanitare, și la Rasova, la Adamclisi și care vor fi finalizate în curând", explică inspectorul școlar general Petrică Miu.
Probleme și la țară și la oraș
Unele probleme mai sunt la acoperirea tuturor posturilor. "Nu sunt situații cu școli unde să nu înceapă școala astăzi. Este o singură problemă la Târgușor, unde, deocamdată nu este director la școală. Acolo mă voi duce personal pentru a rezolva situația, să stau de vorbă cu colegii și să vedem cine își va asuma funcția de director", declară șeful ISJ Constanța.
În ce privește posturile, Petrică Miu recunoaște că încă mai sunt școli care nu au toți profesorii. "Catedrele au fost acoperite, cu excepții pe zone extreme. În zona centrală, mai sunt câteva neocupate la disciplina fizică. Se pare că încep să apară probleme pe fizică, pentru că absolvenții nu vin spre învățământ, se îndreaptă spre alte domenii. De asemenea, la matematică, avem două, trei posturi încă neocupate, dar care sigur vor fi completate. Astăzi este ultima zi de depunere pentru detașare în interesul învățământului. Școlile au făcut solicitările pentru profesori și, în două, trei zile, vor fi acoperite. Acolo unde e vorba de ore mai puține, căci au mai rămas fragmente de ore, le acoperă directorii, căci ei vor vedea cine se prezintă la școală și ce rămâne neacoperit. Unele dintre ele vor fi rezolvate cu plata cu ora, iar pentru altele, eventual, vor mai cere cadre didactice", mai precizează inspectorul școlar general.
Vacanțe mai puține, anul acesta
Anul școlar 2019 - 2020 cuprinde 35 de săptămâni, împărțite în două semestre. Semestrul întâi începe pe 9 septembrie și se va încheia pe 20 decembrie. Clasele din învățământul primar și grupele de învățământ preșcolar beneficiază de vacanță, în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019. Vacanța de iarnă va avea trei săptămâni, din 21 decembrie 2019 până pe 12 ianuarie 2020.
Semestrul al doilea debutează pe 13 ianuarie 2020 și va cuprinde vacanța de primăvară, între 4 și 21 aprilie. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se încheie pe 29 mai 2020, iar, pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Programul național "Școala altfel" are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor. Desfășurarea programului "Școala altfel" nu va coincide cu perioada alocată susținerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei școlare, cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se organizează, în general, în perioada vacanței de primăvară, potrivit unui calendar specific.