Atenție la Rusalii! Ce spune tradiția

283
Atenție la Rusalii! Ce spune tradiția - traditiirusaliisursaguideposts-1591536441.jpg

Articole de la același autor

Timp de trei zile, ortodocșii și greco-catolicii sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, considerată a fi una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor. În această zi, credincioșii își amintesc despre scrierile care spun că, în aceste zile, Duhul Sfânt a venit în lume și s-a pogorât peste Sfinții Apostoli și s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos.

Aceste zile de sărbătoare sunt respectate de oameni deoarece, se spune în popor că Ielele (ființe fantastice) te pot poci sau îți pot lua mințile dacă încalci aceste sfaturi.

"Conform tradiției populare, Ielele sau Rusaliile sunt fie niște fecioare frumoase, îmbrăcate în alb, fie niște femei bătrâne și urâte, care umblă în cete prin aer, pe la fântâni, prin pomi, pe la streșinile casei. Ele se prind în văzduh în hore, iar cine le vede dansând rămâne pocit. Se zice că pământul deasupra cărui ele dansează rămâne ars, bătătorit și neroditor. Cei care nu le respectă zilele și lucrează în acest timp, la fel ca și făcătorii de rele, sunt pedepsiți de iele. De asemenea, pentru a nu fi pociți de iele nu este bine a se dormi afară, pe sub pomi sau sub cerul liber", a declarat directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.

În plus, a precizat aceasta, pe vremuri se spunea că celor pedepsiți li se spunea că sunt "luați" sau "loviți" de iele. Singurul leac pentru această boală era jocul Călușului, prin care ceata de călușari ținea departe ielele prin dansul ei și formulele magice rostite. De asemenea, pentru a se feri de Rusalii, oamenii trebuie să poarte la ei, zilele acestea, usturoi și pelin.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Iunie 2020
Stire din Eveniment : Programul RAR Constanța de Rusalii
Pagina a fost generata in 0.3058 secunde