Sfântul Haralambie, reprezentat în icoanele Muzeului de Artă Populară

260
Sfântul Haralambie, reprezentat în icoanele Muzeului de Artă Populară - picturi2-1590674572.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre sfinții foarte bine reprezentați în expozițiile Muzeului de Artă Populară din Constanța este și Sfântul Mucenic Haralambie, care apare înfățișat, în special, în icoanele pictate pe sticlă din Transilvania.

Directorul instituției de cultură, Maria Magiru, afirmă că prețuirea de care se bucura sfântul, care a trăit pe vremea împăratului roman Lucius Septimius Severus, se datorează faptului că era considerat protector împotriva ciumei și altor boli, precum febra tifoidă. De aceea, în icoanele țărănești pe sticlă, Sfântul Haralambie apare pictat stând cu picioarele pe un monstru sau un schelet uman, care, de cele mai multe ori, este înlănțuit.

În prezent, muzeul deține în expoziția sa permanentă trei astfel de icoane realizate în secolul al XIX-lea în trei dintre marile centre de iconari transilvănene: Șcheii Brașovului, Făgăraș și Țara Oltului.

În aceste icoane, Sfântul Haralambie apare în veșminte de mare preot, binecuvântând cu o mână în timp ce cu cealaltă ține Sfânta Evanghelie sau cârja arhierească aurită. Diferă fizionomia sfântului, culorile folosite, dar și modul în care este redată ciuma de la picioarele sale: monstru cu cap de om, urechi de oaie și corp acoperit de solzi (Șcheii Brașovului), chip de om și un corp bizar, alungit, de patruped (Făgăraș) și schelet uman cu coasă (Țara Oltului). 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5542 secunde