Muzeele își redeschid porțile. În ce condiții se poate efectua o vizită la muzeu

329
Muzeele își redeschid porțile. În ce condiții se poate efectua o vizită la muzeu - muzee4-1589551487.jpg

Articole de la același autor

După o pauză de două luni, muzeele constănțene sunt pregătite să își primească, din nou, vizitatorii. Totuși, având în vedere faptul că virusul nu a dispărut, cu toții trebuie să fim mai atenți pentru a nu ne îmbolnăvi.

Muzeul de Artă Populară Constanța se redeschide luni, 18 mai și va putea fi vizitat, începând cu această dată, zilnic, între orele 9.00 și 17.00. Deși timp de două luni, instituția de cultură a fost închisă din cauza pandemiei provocate de Covid 19, în această perioadă s-a păstrat constant legătura cu publicul pe pagina de Facebook și prin intermediul site-ului, prezentând, printre materiale referitoare la colecțiile care alcătuiesc expoziția permanentă a muzeului: ceramică, prelucrarea artistică a lemnului, meșteșugul prelucrării metalului, icoane pictate pe sticlă, obiecte de cult și icoane pe lemn, țesături pentru decorul interiorului, costume populare românești, scoarțe.

"Redeschiderea Muzeului de Artă Populară Constanța presupune luarea unor măsuri conforme cu recomandările europene: prezentarea unui circuit unic de vizitare, limitarea numărului de vizitatori, alocarea unor intervale de timp speciale pentru grupurile de risc (persoane în vârstă), orar prelungit în cazul în care fluxul de vizitatori va fi mare la început, dezinfectarea constantă a spațiilor. De asemenea, vor fi amplasate în locuri vizibile afișe informative cu privire la măsurile de igienă (la intrarea în muzeu și la casierie), afișe informative privind reglementările la distanța în sălile expoziționale (distanța exactă dintre vizitatori, indicarea numărului de vizitatori permis la intrarea în fiecare sală de expoziție). În același timp, se va pune la dispoziția vizitatorilor dezinfectantul necesar pentru igienizarea mâinilor și se vor furniza măști de protecție, la cerere", ne-a declarat directorul instituției, Maria Magiru.

Vizitarea cetăților, o alternativă de petrecere a timpului liber

Directorul Muzeului Național de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cerc. șt. Sorin Colesniuc a precizat că s-au dotat, deja, cu dezinfectanți, mănuși și absolut tot ce le trebuie. Cu toate acestea, sfatul său este ca vizitatorii să meargă, mai întâi, pe la cetăți, mai ales având în vedere vremea frumoasă de afară și după aceea la muzeu. Instituția se va deschide începând cu data de 20 mai. "După două luni de stat în casă, este de preferat să mergi undeva în aer liber. Le recomand să viziteze cetățile de la Histria și Adamclisi", a subliniat directorul. El a mai spus că tot pentru siguranța constănțenilor au în vedere să achiziționeze, cu sprijinul Consiliului Județean niște tunele de dezinfecție. În același timp, constănțenii pot vizita și Edificiul Roman cu Mozaic, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 12.00 și 13.00 și 16.00. Pentru cei care au mașină, aceștia se pot deplasa și la muzeele de la Cetatea Histria și Tropaeum Traiani, orarul de vizitare al acestora fiind intervalul orar 10.00 - 18.00. În plus, puteți vizita, și Monumentul Tropaeum Traiani, în intervalul orar 10.00 - 18.00.

Muzeul de Artă, în schimb, și-a deschis deja porțile, de ieri, cu două expoziții care nu au avut timp să se bucure de admirația iubitorilor de artă, pentru că, în luna martie, a venit pandemia de coronavirus. Directorul instituției, criticul de artă Doina Păuleanu a declarat că nu știe, deocamdată, când vor putea organiza evenimente noi, mai ales că o expoziție presupune, în primul rând, vernisaj, cunoaștere, popularizare și nu este sigură să pot face așa ceva în viitorul apropiat. "Între timp, ne-am pregătit cu tot ce înseamnă noile măsuri luate din cauza Covidului, avem covoare dezinfectante, circuite speciale, nu lăsăm mai mult de trei oameni într-o sală. În plus, avem măști și la poartă, în caz că cineva nu are. În privința evenimentelor, prima expoziție mare pe care vor să o organizeze este cea a unei donații, pe care au primit-o, de 82 de lucrări ale lui Pallady", a completat Doina Păuleanu.

Muzeul Marinei Române își va deschide porțile cel mai târziu. Potrivit directorului, comandorul Marius Rohart, acesta va fi redeschis abia în data de 20 mai. "Până atunci, punem la punct toate detaliile legate de deschidere. La jumătatea programului vom avea, zilnic, câte o oră pauză, timp în care sălile vor fi dezinfectate, din nou. În ceea ce-i privește pe vizitatori, ei vor fi obligați să poarte măști, vor fi grupuri mici și mai ales nu vom asigura ghidaje", a adăugat acesta. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5011 secunde