Sute de profesori au absentat sau au renunțat în timpul examenului de titularizare

Au fugit ca să nu se facă de rușine! Pe mâna cui lăsăm educația copiilor noștri

1768
Au fugit ca să nu se facă de rușine! Pe mâna cui lăsăm educația copiilor noștri - fotofondtitularizare-1563382282.jpg

Articole de la același autor

Cu mii de posturi rezervate, incomplete și doar 172 cu angajare pe perioadă nedeterminată, învățământul din județul Constanța nu mai prezintă interes pentru tinerii absolvenți de facultate. Numărul candidaților la concursul de anul acesta pentru ocuparea posturilor didactice este de patru ori mai mic decât necesarul din școlile constănțene.

Aproape 2.300 de posturi ar trebui să fie acoperite, în județul Constanța, în toamnă, atunci când se deschid școlile, astfel încât toți copiii să aibă educatori, învățători și profesori. Sigur că cele mai multe dintre ele sunt doar temporar vacante, dar, chiar și așa, ele trebuie acoperite. Va fi o misiune grea pentru cei de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța să găsească pentru toate posturile cadrele didactice potrivite, în condițiile în care la concursul național de ocupare sunt doar 581 de candidați.

Ieri, a avut loc proba scrisă a concursului. Aceasta s-a desfășurat în trei centre de examen: Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Colegiul Național Pedagodic "Constantin Brătescu" și Liceul Teoretic "Traian". Din păcate, din cei doar 881 de candidați înscriși, 123 nu s-au prezentat deloc la examen, iar alți 177, de aproape două ori mai mulți decât anul trecut, s-au retras în ultima clipă din concurs, având dreptul să iasă în prima oră a probei. Așadar, în total, au mai rămas în cursă doar 581 de candidați.

În total, în județul Constanța, sunt scoase la concurs 2.294 de posturi didactice.

"Din toate aceste posturi, 172 sunt pentru angajare pe perioadă nedeterminată, 112 fiind disponibile în mediul urban și 60 în mediul rural. În ce privește posturile cu angajare pe perioadă determinată, 2.122 la număr, 1.285 sunt în unități de învățământ din mediul urban și 837 sunt în unități de învățământ din mediul rural. De asemenea, din posturile de la orașe și municipii, 421 sunt complete și 864 sunt incomplete, iar din cele pentru mediul rural, 286 sunt complete și 551 sunt incomplete. Cele mai multe din posturile pentru perioadă nedeterminată sunt pentru învățătoare - 32 și educatoare - 28. Situația este asemănătoare și pentru posturile pe perioadă determinată - 175, respectiv 181", explică inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu.

Criză de profesori, la catedră?

Potrivit acesteia, chiar dacă sunt puțini candidați, nu vor fi probleme la toamnă și toate catedrele și posturile vor fi acoperite. Etapele de repartizare vor continua toată luna august, cu ocuparea în baza notelor din anii anteriori. Anul trecut, situația a fost asemănătoare, iar până la începerea școlii se găsiseră soluții astfel încât să fie profesori la toate disciplinele și specializările.

"Considerăm că sunt suficiente solicitări pentru a ocupa posturile. Ele par multe pe listă, dar trebuie să ne raportăm la construirea unor catedre. Sunt posturi care au trei, patru ore, dar nu constituie o catedră. Pentru o catedră completă trebuie să avem 18 ore. Posturile par multe, dar, în realitate, nu sunt atâtea catedre. Noi vorbim de colegi care vor ocupa catedre, adică un cadru didactic va putea să ocupe mai multe posturi de pe listă, astfel încât să își facă o catedră, pe de o parte, pe de altă parte, reglementările legale prevăd și posibilitatea de a avea peste norma de bază încă o jumătate de normă pentru cadrele didactice, ceea ce înseamnă un număr de posturi care pot să iasă de pe listă", precizează adjunctul ISJ Constanța.

Plin de cadre didactice suplinitoare

Rezultatele inițiale vor fi făcute publice marți, 23 iulie, la Inspectoratul Școlar Județean Constanța și la centrele de concurs. Candidații nemulțumiți de note vor putea depune contestațiile tot marți, 23 iulie, până la ora 21, precum și miercuri, 24 iulie, între orele 9.00 și 15.00. Rezultatele finale vor fi afișate apoi marți, 30 iulie.

Reamintim faptul că, pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, adică pentru titularizare, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât la proba practică sau inspecția specială la clasă în profilul postului. Însă, pentru angajarea pe perioadă determinată, adică pentru suplinire, este suficient ca un candidat să ia minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la proba proba practică sau inspecția specială.

Prima repartizare este programată pe 31 iulie, pentru candidații cu media de repartizare minimum 7, pe posturi didactice sau catedre vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, la nivelul județului în care au susținut proba practică sau inspecția specială la clasă în profilul postului, indiferent de județul în care au susținut proba scrisă, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare.

Apoi, pe 1 august, va avea loc ședința de repartizare a cadrelor didactice titulare rămase cu reducerea de activitate nesoluționată prin completarea normei didactice pe perioadă determinată sau nedeterminată, precum și a candidaților cu statut de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar anterior înscrierii la concurs, care au obținut media de repartizare minimum 7, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, cu păstrarea statutului de cadru didactic titular.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3957 secunde