Moment omagial Tropaeum Traiani

Autoritățile constănțene, dezinteresate de istoria locală

484
Autoritățile constănțene, dezinteresate de istoria locală - dfab88825d718e28c3aaf6bde8291db5.jpg
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a găzduit, vineri, o sesiune omagială cu prilejul împlinirii a 1900 de ani de la ctitorirea Monumentului Triumfal de la Adamclisi. Eveni-mentul a beneficiat de participa-rea unor personalități din domeniu: Daniela Țurcanu Caruțiu, șeful Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național (DJCCPCN), dr. Mircea Angelescu, consilier în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisu-lui, dr. Alexandru Suceveanu, responsabil al șantierului ar-heologic Histria, dr. Alexandru Barnea, șeful șantierului de la Adamclisi, dr. Nelu Zugravu, profesor în cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, dr. Mihai Irimia și dr. Gheorghe Papuc, cercetători științifici în cadrul MINAC. Evenimentul a fost moderat de Gabriel Custurea, directorul MINAC.
Nici un reprezentant al autorităților locale nu a fost prezent la eveniment, chiar dacă pe programul evenimentului era menționat, primul pe listă, Cristian Zgabercea, directorul Direcției pentru cultură, învățământ, sport, sănătate, organizare evenimente și protocol din cadrul Consiliului Județean Constanța.
ÎPS Teodosie a subliniat necesi-tatea marcării unui eveniment de asemenea importanță: "Monu-mentul de la Adamclisi e certificatul de naștere al poporului român. Trebuie să ne bucurăm pentru demnitatea pe care Dumnezeu ne-a hărăzit-o atât de frumos".
Mircea Angelescu a punctat importanța includerii monumentului de la Adamclisi în proiecte europene, propunând colaborarea dintre Ministerul Culturii și autoritățile locale și județene.
Alexandru Suceveanu a condamnat indiferența cu care a fost tratat evenimentul de la MINAC de către autoritățile locale. De asemenea, a punctat faptul că anul acesta se împlinesc 32 de ani de la reconstrucția Monumentului de la Adamclisi.
Un alt subiect important pe care dr. Alexandru Suceveanu l-a adus în atenția invitaților a fost distrugerea de patrimoniu cu care se confruntă șantierele arheologice, prejudiciu rar întâlnit în perioada comunistă: "Oare tot ce s-a realizat în comunism a fost rău? Așa cum îl contestă cei care nu au avut de suferit, având doar beneficii? Mai mare distrugere de patrimoniu n-a avut loc în 45 de ani de comunism. Mi-e teamă că aceeași specie de cameleoni o să zică, la un moment dat, că tot ce s-a construit în comunism a fost bun".
Dr. Alexandru Barnea a prezentat un istoric al Monumentului de la Adamclisi, remarcând, la rândul său, cadrul prea restrâns în care s-a desfășurat un eveniment de mare importanță.
Expunerea prof. Nelu Zugravu, intitulată "Un proiect nefinalizat al lui Vasile Pîrvan și câteva restanțe ale istoricilor români ai Antichității", a adus în atenția invitaților lipsa unei istorii a creștinismului de la Dunărea de Jos: "Avem restanțe la strângerea izvoarelor istoriei creștinismului, o muncă foarte migăloasă, pe care colegii mai tineri nu o mai practică", susține prof. Zugravu.
Despre sud-vestul Dobrogei ca centru de putere getic preroman a vorbit dr. Mihai Irimia, care a realizat o trecere în revistă a cercetărilor și a descoperirilor din această zonă. Dr. Gheorghe Papuc a vorbit despre inaugurarea muzeului și a restaurării autoportante de la Tropaeum Traiani, pornind de la anul 1882, când au început săpăturile sistematice la Monumentul Triumfal.
Conf. univ. dr. Daniela Țurcanu Caruțiu a accentuat însemnătatea muncii cercetătorilor, subliniind, în același timp, faptul că obiectivele istorice pot fi o importantă sursă de venit: "Munca cercetătorilor e impresionantă și încearcă să scoată câte puțin din adevărul civilizațiilor care au trecut pe aici. Autoritățile trebuie să înțeleagă că punerea în evidență a unui monument istoric este o importantă sursă de venit. Răzvan Teodorescu spunea că la noi bântuie spiritul levantin, și de aceea lucrurile evoluează mai greu, dar constat că așa se întâmplă în toată țara".
Evenimentul a fost urmat de o călătorie de studiu la Adamclisi, unde au fost vizitate Monumentul Triumfal, Cetatea și Muzeul Tropaeum Traiani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 15 August 2009
Stire din Cultură-Educație : Ultimele apariții la Editura DOBROGEA
Pagina a fost generata in 2.6145 secunde