Avertismentul avocatului Cătălin Filișan: ”Astăzi este foarte ușor să devii din cool penal”

3050
4
Avertismentul avocatului Cătălin Filișan: ”Astăzi este foarte ușor să devii din cool penal” - fondcatalinfilisanprint-1667236664.jpg

Articole de la același autor

În contextul în care actualele generații sunt supuse unor riscuri majore, cu prea multe necunoscute, dar mai ales datorită interesului manifestat de cei peste 3.500 de elevi ai municipiului Constanța participanți la prima ediție a proiectului „Fii avocat în școala ta”, luni, 31 octombrie, Baroul Avocaților Constanța, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, a lansat cea de-a doua ediție, care vine cu o noutate, în sensul extinderii cursurilor și în mediul rural.

O echipă formată din 34 de avocați, inclusiv colegi tineri, care nu au participat la prima ediție a proiectului „Fii avocat în școala ta!” și-au exprimat intenția de a se alătura la această a doua ediție.

Temele din acest an școlar au fost revizuite și updatate în Departamentul de educație juridică de la nivelul Uniunii Naționale a Barourilor din România, astfel încât elevii să primească noi informații cu caracter juridic, bineînțeles într-un limbaj accesibil lor.

Inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, a mărturisit că întâlnirea de anul trecut, cu avocat Teodora Calipetre, a deschis un drum de care era uimit. „Impresionant pentru noi a fost faptul că avocați de anvergură pentru județul Constanța și-au dorit să aibă activitate de voluntariat în unitățile de învățământ, pentru că știm ce înseamnă ca dumnealor să-și rupă din timp, știm ce înseamnă să vii în zona de voluntariat. Faptul că a existat acest interes, să vină în clase și să ia legătura cu elevii noștri, nu a fost decât un câștig enorm”, a precizat prof. Mihai.



„Din traficul de droguri nimeni nu iese la pensie!”


Decanul Baroului Constanța, avocat Cătălin Filișan, și-a exprimat convingerea că cel mai important este să fie asigurată prevenția, făcând referire la un fenomen care are din ce în ce mai mulți adepți, și anume consumul de droguri sau consumul de substanțe de mare risc. „Este important ca acești tineri să cunoască riscurile la care se supun din punct de vedere al răspunderii penale. Pentru că, din practica mea, am constatat că tinerii ajunși în fața legii nu cunosc la ce riscuri se expun. Nu cunosc faptul că orice contact cu drogurile, indiferent de cantitate sau de tipul drogurilor, implică un risc major de a-ți pierde libertatea. Am mai constatat că există la tineri acea dorință de a arăta colegilor faptul că toate se aseamănă cu ce transmite mediul online, cu ceea ce văd în filme, iar atunci când intră în contact cu organele de urmărire penală șocul este extrem de dur. Atunci realizează că pleacă din sediul DIICOT cu cătușele la mâini și nu-și vor mai vedea părinții o lungă perioadă de timp. Am văzut tineri care și-au distrus viața pentru că au dorit să aibă un comportament precum cel din mediul online, să fie și ei cool. La vârsta tinerilor de astăzi este foarte ușor să devii din cool penal”, a semnalat avocat Cătălin Filișan.

La cea de-a doua ediție a proiectului „Fii avocat în școala ta!” vor fi abordate noi teme, care au fost expuse de avocat Teodora Calipetre.
 

Cele patru teme sunt grupate în patru module: „Justiția și actorii ei. Cât și cum răspundem în fața legii”, care presupune o prezentare generală a sistemului judiciar, încât elevii să aibă minime noțiuni de organizare judiciară și ce profesie își pot alege dacă termină Facultatea de Drept și, de asemenea, limitele răspunderii lor ca minori, în condițiile legii.

O a doua temă vizează infracțiunile de patrimoniu și de violență, a treia temă se referă la libertatea și integritatea sexuală și bullying, ambele din perspectivă juridică. Elevii trebuie să înțeleagă că manifestări pe care le consideră obișnuite, normale și permise, pot să devină foarte repede infracțiuni. Marea majoritate a acțiunilor care formează comportamentul agresiv, transformat în fenomenul cunoscut drept bullying, sunt și infracțiuni.

A patra temă vizează infracțiunile legate de droguri și criminalitatea informatică.

„Pe parcursul acestui an școlar, vom avea și teme noi, punctuale, mai aplicate, cum ar fi dreptul consumatorului, libertatea de exprimare și limitele acesteia. Și aici nu ne referim numai la postările online, ci și la filmările cu telefoane, drone și orice alte mijloace, pe ascuns sau la vedere, dreptul la muncă al minorilor și cum putem face bani, în mod legal, din tik tok, youtube”, a declarat avocat Teodora Calipetre.


În finalul evenimentului, decanul Baroului Constanța a semnalat directorilor unităților de învățământ prezenți în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ o concluzie îngrijorătoare: „Am constatat, anul acesta, o explozie a cazurilor ajunse pe rolul instanțelor legate de deținerea, consumul, dar și traficul de droguri. E bine să transmiteți mai departe că traficul de droguri are multe forme de săvârșire, care implică pedepse foarte mari privative de libertate. De aceea tinerii trebuie să știe, pe de o parte, că implicarea într-un astfel de fenomen are consecințe asupra sănătății, dar și din punct de vedere legal. Nimeni care a fost implicat la un moment dat în trafic de droguri nu a ieșit la pensie dintr-o astfel de activitate. Toți ajung la pușcărie la un moment dat. Din traficul de droguri nimeni nu iese la pensie!”, a fost mesajul de final al președintelui Baroului.



Comentează știrea

Aldracului
31 octombrie 2022
De acord!

Da, are dreptate D-l Filisan, asa este! Ii poate confirma chiar Sorin Mihai ai carui foarte apropiati colaboratori Faliboga si Cabrancea din cool au devenit penali!!

Adevarat Grait
31 octombrie 2022
„Din traficul de droguri nimeni nu iese la pensie!”

Pe la pensie in mod normal dupa 60 pe la noi. Cu dropsuri pisate de zahar vanilat sigur poate nici varsta de inaltare (33 parca, dar aici e pe domeniul Domnului ... acolo sa intrebati pt. claritate)

DNA
1 noiembrie 2022
De la ISJ

Prima activitate trebuie făcută la ISJ Constanța, că deja râde toată România de baloții lor de paie. Mai aveți pretenții la tineri. Ia mai lăsați-ne, noi nu suntem chiar proști. Ba din contra, suntem chiar cool și rămânem cool!

Laura
1 noiembrie 2022
Amator

invidia roade!!!

Răspuns la: De acord!
Adăugat de : Aldracului, 31 octombrie 2022
Da, are dreptate D-l Filisan, asa este! Ii poate confirma chiar Sorin Mihai ai carui foarte apropiati colaboratori Faliboga si Cabrancea din cool au...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4584 secunde