BACALAUREAT 2013 / Emoții, emoții: Ce SUBIECTE îi așteaptă pe candidați

1324
2
BACALAUREAT 2013 / Emoții, emoții: Ce SUBIECTE îi așteaptă pe candidați - bacoral-1370786083.jpg

Articole de la același autor

De astăzi și până miercuri, 12 iunie, 6.126 de elevi constănțeni, absolvenți de clasa a XII-a sau a XIII-a, vor susține prima probă a Bacalaureatului 2013, proba A - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Sesiunea iunie-iulie 2013 începe, ca de obicei de câțiva ani încoace, cu o probă "de încălzire", la care niciun elev nu va pica, oricât de prost sau bătut în cap ar fi. Chiar și dacă s-ar strădui…

Spre exemplificare, candidaților le-a fost oferit de către Ministerul Educației un model de subiect cu un fragment semnat Nicolae Manolescu și intitulat "Lectura pe înțelesul tuturor".

Iată și cerințele pe care le au de parcurs.

"1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situația de comuni-care din textul dat: a. Cine ar putea fi recep-torul textului dat, având în vedere scopul comunicării? b. Ce tip de text este acesta (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, memorialistic, narativ etc.)? Motivează-ți răspunsul. c. Ce elemente de conținut importante (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?

2. Care este opinia ta despre rolul cărților în dezvoltarea personalității umane? Susține cu argumente opinia pe care o enunți".

În cazul în care elevul citește corect și cursiv (clasa a XII-a?!?), identifică idei în text, primește calificativul "Utilizator mediu", dacă mai și citește conștient și formulează clar și coerent ideile textului, este declarat "Utilizator avansat", iar dacă mai este și expresiv și sintetizează mesajul global al textului și explică aspectele implicite ale acestuia, este deja un "Utilizator experi-mentat" de limba română.

"Șpăguța merge înainte!"

La articolul publicat în urmă cu câteva zile, un părinte lăsa următorul comentariu: "Ce e aia bacalaureat, învățătură, elevi, profesori, manuale, școli, bani pentru școli, bani de meditații, profesori care notează preferențial, elevi care chiulesc, elevi care deși învață nu sunt primii menționați (dacă se menționează și munca în Românica). Șpăguța merge înainte cu toate camerele de filmat și toate represaliile aduse peste elevii care au învățat, dar, de emoție, mai au câteva scăpări mai ales la comentariile literare care într-un fel le înveți să le faci la oră și constați că notarea s-a făcut pe alte criterii, pentru că cei care corectează «comentează» mult mai «academic» câte vreo operă literară și sunt înciudați că nu au avut mai mulți «clienți» la meditații anul care a trecut. HA, HA, HA, bac diferențiat adică: pentru cei care au putut să facă diferența între multitudinea de informații care se băteau cap în cap de la diverși profesori și cei care sunt proști".

Dar cum hoțul neprins este negustor cinstit, așteptăm și semnale concrete legate de existența vreunui caz de asemenea manieră.

Comentează știrea

constantean
10 iunie 2013
a draqu spaga

Iar o sa ii scoata pe unii spaga asta... nu ca nu au invatat, au rupt cluburile.si nu stiu mai ce...s-a dat spaga...si sigur toti ranitii sunt din tabara celor corecti. Mai sunt si abuzuri prin scoli, nimic de comentat, dar sa anunti spaga inainte de examene, e ca la alegeri cand unii se anunta deja fraudati, desi nu au sanse sa fie votati. Hai sa nu exageram, nu toti dau spaga si nu toti iau spaga, sa nu jignim pe toata lumea, asa preventiv. Ii jignim si pe copiii care u invatat si pe profesorii care chiar au muncit. Parerea mea...

elev
10 iunie 2013
profesorii

Cine mai merge la bac? Nimeni, va spun eu, toti profesorii fac inspectii. E o brambureala de nedescris! Dar pe cine intereseaza?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3951 secunde