Banii pentru Programul "Euro 200" se acordă beneficiarilor o singură dată

647
Banii pentru Programul

Articole de la același autor

Elevii şi studenţii beneficiari ai Programului „Euro 200” îşi pot depune cererile şi dosarele doar până la data de 20 mai 2024. Toate acestea sunt necesare pentru a putea intra în posesia ajutorului financiar, în vederea stimulării achiziționării de calculatoare.

Beneficiarii acestui program sunt tinerii în vârstă de până la 26 de ani care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei/membru de familie, contravaloarea ajutorului financiar reprezentând echivalentul în lei a 200 de euro pentru achiziționarea unui computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăși valoarea computerului achiziționat.

Persoanele care îşi depun dosarele trebuie să ştie, însă, că banii se acordă o singură dată în cadrul unei familii, iar înstrăinarea calculatoarelor înainte de expirarea perioadei de trei ani de la cumpărarea acestora este interzisă. Nerespectarea acestei prevederi atrage răspunderea celor vinovați și se sancționează cu restituirea echivalentului în lei al ajutorului financiar acordat, calculat la cursul de schimb de la data constatării. Reamintim că, anul trecut, au fost modificate normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2004.

Ca urmare, Programul „Euro 200” continuă şi anul acesta, de sprijin urmând a beneficia elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie.

Principala noutate introdusă de noua hotărâre este următoarea: venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei la 500 de lei, urmare a evoluției indicelui prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică.

Configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: pentru desktop - procesor cu frecvență nominală de minimum 3,0 GHz, HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB, RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB, monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18,5“ și rezoluție minimum 1920 x 1080, tastatură, mouse optic, cameră WEB; pentru laptop sau notebook, ultrabook sau dispozitive echivalente - procesor cu minimum 2 nuclee, RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB, HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB, diagonală minimum 14“, rezoluție minimum 1.366 x 768, cameră web.

Calendarul Programului „Euro 200“ pentru anul 2024: În ceea ce priveşte depunerea cererilor şi dosarelor cu actele doveditoare, acest lucru se poate face numai până la data de 20 mai, urmând ca anchetele sociale şi evaluarea cererilor de către comisiile din unităţile şi instituţiile de învăţământ, împreună cu comisiile de anchetă socială să se facă până pe 7 iunie.

Afişarea listei nominale a beneficiarilor se va face pe site-ul Ministerului Educaţiei, pe 20 iunie.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3748 secunde