Banii pentru salariile profesorilor pe noiembrie și decembrie - suspendați între guverne

806
Banii pentru salariile profesorilor pe noiembrie și decembrie - suspendați între guverne - 515b37a5bb29c8ea5c7d919139b22971.jpg
La finele lunii septembrie, când Casa de cultură din Constanța a găzduit con-ferința județeană a liderilor grupelor sindicale din învățământul con-stănțean, Liviu Pop, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar, arunca o "bombă" în sală, care a iscat, cum era și firesc, reacții dezaprobatoare. "Știu sigur că nu există bani pentru achitarea salariilor pe lunile noiembrie și decembrie. Vă înșelați amarnic dacă vă imaginați că pe politicieni îi interesează vreun pic legea salarizării sau legea educației. Totul are substrat electoral, singurul interes fiind votul nostru", anunța sigur pe el liderul național.
Iată că, la aproximativ trei săp-tămâni de la acel anunț, Guvernul a decis, în ședința de miercuri, 14 octombrie, să aloce 260 de milioane de lei pentru plata salariilor din sistemul de învățământ preuni-versitar, până la finele anului. Banii vor fi alocați printr-o Hotărâre de Guvern, potrivit lui Emil Boc. Din cele 260 de milioane de lei, 170 provin din sumele defalcate din TVA și 90 - din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului. "Decizia va fi luată astfel încât, în toate județele, sumele afe-rente plății salariilor pentru profesori să fie asigurate", a spus Boc.
Însă guvernul interimar demis - statut pe care îl are Cabinetul condus de Emil Boc după ce, marți, Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PNL și UDMR - nu poate emite ordonanțe sau iniția proiecte de lege, potrivit Legii de organizare și funcționare a Executivului. Așa că hotărârea de Guvern, dacă nu a fost emisă înainte de moțiune, e posibil să fi rămas suspendată.
Pe de altă parte, în urma declarațiilor reprezentanților CNSLR Frăția de a renunța la proteste și greve în actualul context politic, l-am întrebat pe prof. Mihai Con-tanu, vicepreședintele SLSIP filiala Constanța, dacă mai rămâne sta-bilită grevă generală din 16 noiem-brie. "Noi ne continuăm acțiunea începută, și anume strângerea de semnături pentru referendum, întrucât mi se pare că se renunță prea simplu. Totuși noi nu luptăm împotriva unui guvern sau a altuia, ci pentru a căpăta respectul cuvenit în calitate de cadre didactice".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5782 secunde