Bijuteriile arhitecturale ale Constan╚Ťei. Povestea Casei C─ân─ân─âu

2731
4
Ridicat─â ├«n anul 1913, Casa C─ân─ân─âu a servit drept sediu al B─âncii Na╚Ťionale, apoi sediu al Consulatului Republicii Populare Chineze, ca ulterior s─â g─âzduiasc─â un restaurant. Cl─âdirea cu vedere la Casino se distinge prin frumuse╚Ťea ╚Öi unicitatea arhitecturii.

A apar╚Ťinut fostului primar conservator al Constan╚Ťei, Titus C─ân─ân─âu, care a lucrat ├«ndeaproape la ridicarea imobilului cu binecunoscutul arhitect Victor Steph─ânescu. Cl─âdirea, o adev─ârat─â capodoper─â, face parte ast─âzi din categoria monumentelor istorice.

Prezint─â elemente neorom├óne╚Öti, ornamenta╚Ťie Art Nouveau ╚Öi aparen╚Ť─â victorian─â. De╚Öi asimetric─â din punct de vedere compozi╚Ťional, vila a fost g├óndit─â "├«ntr-o leg─âtur─â livresc─â ╚Öi roman╚Ťioas─â cu priveli╚Ötea panoramic─â asupra m─ârii", subliniaz─â dr. Doina P─âuleanu, directorul Muzeului de Art─â din Constan╚Ťa.

Moscheea Carol I, Palatul Comunal (├«n prezent Muzeul de Istorie Na╚Ťional─â ╚Öi Arheologie), Casa Pariano (ast─âzi Muzeul "Ion Jalea"), Casa C─ân─ân─âu, cl─âdirea Cuibului Reginei (ast─âzi Muzeul Portului) sunt doar c├óteva dintre lucr─ârile marelui arhitect Victor Steph─ânescu. Datorit─â lui, Constan╚Ťa a mo╚Ötenit o serie de cl─âdiri a c─âror arhitectur─â ├«╚Ťi taie respira╚Ťia.

Un cumul de detalii

Doina P─âuleanu descrie casa ca "un cumul de detalii, uneori contradictorii, nu anuleaz─â surpriza descoperirii paramentului de piatr─â, a bovindoului semicircular cu ferestre, a frizei de castan ├«ntr-un basorelief, a vreunui arc fr├ónt…".

La etaj, sunt amenajate birourile foar-te vechi, iar la parterul clădirii se află șase camere în care primarul obișnuia să își invite musafirii.

Camera cu flori este amenajat─â ├«n stil English Rose, iar cea Alb─â este o camer─â cu panoram─â impresionant─â ╚Öi foarte luminoas─â. Mai exist─â camera Stejar, numit─â odinioar─â "biroul lui Titus", dar ╚Öi camera Vi╚Öinie, ce aminte╚Öte de elegan╚Ťa Angliei. Pe l├óng─â camera Verde, exist─â ╚Öi camera Trabuc, dedicat─â havanelor cubaneze.

"Activitatea unor arhitec╚Ťi celebri care au l─âsat ora╚Öului nostru o mo╚Ötenire cultural─â este deosebit de important─â pentru istoria urbei", a declarat Doina P─âuleanu. Criticul de art─â a subliniat c─â aceast─â activitate demonstreaz─â voin╚Ťa de a recupera decalajele culturale instituite ├«ntre ora╚Öul nostru, revenit la ╚Ťar─â ├«n 1878, ╚Öi celelalte mari ora╚Öe ale ╚Ť─ârii.

Se pare c─â aceast─â cas─â a fost executat─â la comanda primarului Titus C─ân─ân─âu, care a dorit s─â-╚Öi pun─â amprenta asupra imobilului. Colaborarea cu arhitectul a fost una bun─â, dar pe alocuri se simt interven╚Ťii care nu i-au apar╚Ťinut marelui arhitect al vremii. 

Comentează știrea

Dar Nicusor Constantinescu
14 septembrie 2015
Dar vila lui Nicusor Constantinescu

Dar vila lui Nicusor Constantinescu cui a apartinut, cum a ajuns la el ?

relu
14 septembrie 2015
@1

despre vila lui nicusor constantinescu se va scrie peste 100 de ani. aici a stat unul dintre oamenii de vaza ai orasului, care au facut si au dres.... lumea uita repede de golanii, important e conacu

Cineva
14 septembrie 2015
Completare

A gazduit si o gradinita in anii '80...din surse sigure (copiii de atunci) ;)

istoric
14 septembrie 2015
arhitectura

stimata doamna fulas,tot ceea ce scrii ca ar fi sursa pauleanu este fals.informatiilwe provin de la arhive adunate de fostul muzeograf de la arta-ileana pitrescu care i le-a oferit pe tava lui pauleanu,normal contra bani-salariu.pauleanu si le-a insusit si-o face pe cercetatoarea.ea nu a intrat in viata ei la arhive

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4908 secunde