Ca-n vremurile bune: Corul constănțean, la înălțime în "Carmen"

816
7
Duminică seara, s-a cântat "Carmen" în Festivalul Muzicii și Dansului, spectacol care a atras un număr foarte mare de spectatori. Asta cu toate că și în fața Teatrului de Stat se adunase ceva lume care urma să intre la "Gaițele". 

Acesta e un lucru bun, desigur, dar tot a fost de mirare sala plină până la refuz, un balcon încărcat și un foaier ca un furnicar în timpul celor trei pauze. Nici la premiere parcă nu a fost chiar așa, iar "Carmen" este de-a casei, ca montare.

M-am luminat puțin a doua zi. Partitura de cor pentru "Carmen" este una foarte dificilă. În afară de asta, și partitura rolului Carmen e foarte grea, neputând fi cântată de oricine, iar noi aici nu avem o mezzosoprană care să o poată interpreta pe Carmen. Drept urmare, duminică seară, Carmen a fost Hermine May, solistă a Operei din Berlin. De aceea, îndrăgita operă a lui Bizet nu s-a mai jucat pe scena constănțeană de vreo doi ani. Și atunci devine explicabil de ce lumea s-a grăbit să fie prezentă la eveniment. Și, după aplauzele din final, se pare că nu le-a părut rău.

Au avut cel puțin două motive să nu le pară, și anume: corul și orchestra.

Corul este unul extraordinar. Vocile lor au făcut sala să tremure - și pereți și spectatori laolaltă. Iar pe scenă nu erau mai mult de 35 de inși, după cum ne-a spus Adrian Stanache, maestrul de cor: "Am avut și întăriri: 5 colaboratori din București. «Carmen» implică un aparat coral destul de extins, pentru că orchestra e completă, nu se poate face rabat". Cei 23 de oameni care au mai rămas în cor după decimarea Operei nu erau suficienți.

Vocile se îmbinau, se încolăceau și se petreceau în acordurile strălucite ale orchestrei, sub bagheta maestrului Radu Ciorei. Au cântat și s-au împins, au dansat ori s-au luptat, reușind să îmbine cu succes liricul și dramaticul. "Am avut toți mari emoții", ne-a destăinuit Adrian Stanache, "că partitura este una completă și complexă, iar pauza a fost cam lungă și programul foarte încărcat în ultimul timp".

Povestea vulcanicei Carmen, frumoasa țigancă a cărei iubire este pe cât de efemeră, pe atât de pasională și care are un efect devastator asupra bărbaților care o întâlnesc, se petrece foarte intens pe scenă. Deși un rol greu tot din cauza celor două laturi care trebuie să se cupleze perfect: partea actoricească cu cea solistică, Hermine May a realizat o Carmen focoasă, plină de nerv și foarte dibace cu castanietele, înnebunindu-l pe sărmanul Don Jose, sedus și, în final abandonat, nu înainte de a dezerta, de a-și neglija mama și de a-și părăsi logodnica, interpretat fără cusur de Răzvan Săraru. Vocea tenorului teatrului constănțean cutremură și ea prin forță și limpezime.

Au mai fost cei cinci prinși în câteva arii împreună - Carmen și prietenii ei, contrabandiștii Dancairo (Doru Iftene) cu Remenado (Bogdan Sandu) și țigăncile Mercedes (Magda Marcu) și Frasquita (Mihaela Ionescu), care au stârnit iarăși ropote de aplauze cu vocile lor excepționale. Și, desigur, soprana Elena Rotari în rolul Micaelei.

A nins cu petale de trandafiri, copiii aleși de la Colegiul de Artă "Regina Maria" au jucat și au cântat completând atmosfera de veselie pe scenă, dar au fost și bătăi - foarte reale -, tensiune și suferință bine jucate și transmise.

Un spectacol într-adevăr complex și complet, într-un decor inspirat - vedeta fiind de data asta fântâna cu apă din primul act.

"Carmen" în regia Răsvanei Cernat și scenografia Eugeniei Tărășescu Jianu a avut premiera pe scena teatrului constănțean de operă și balet în 24 noiembrie 2007.

Comentează știrea

muzicolog
6 noiembrie 2012
sfat

Renuntati la comentarii de muzicolog, pe care nu aveti cum sa le faceti(prea multe!), cu aprecieri eronate si date culese de pe te miri unde, aiurea.Puteti sa va dati cu parea in calitate stricta de spectator, daca ati platit bilet si ajunge! In Romania nici nu se canta Carmen cum este scrisa opera, iar vocea despre care vorbiti ca nu exista in Constanta, lasati-o pentru gufani, ca nu e cazul.Asta ca sa nu cadeti mai mult in penibil. Despre "vremurile bune " nu poate fi vorba!

muzicologul paun
6 noiembrie 2012
ne bagam in seama daca tot nu avem ce face

Care sunt comentariile de muzicolog?

Răspuns la: sfat
Adăugat de : muzicolog, 6 noiembrie 2012
Renuntati la comentarii de muzicolog, pe care nu aveti cum sa le faceti(prea multe!), cu aprecieri eronate si date culese de pe te miri unde...
modest, dar chiar muzicolog
6 noiembrie 2012
dar cat de frustrat(a) poti sa fii???!!!

Esti recognoscibil, oricum te-ai denumi, in toate "comentariile". De fapt, ce ai tu de impartit cu opera din Cta? Se simte frustrarea in fiecare cuvant. Abtine-te si du-te la concertele lui Fuego, poate el inca nu te-a refuzat!

Răspuns la: sfat
Adăugat de : muzicolog, 6 noiembrie 2012
Renuntati la comentarii de muzicolog, pe care nu aveti cum sa le faceti(prea multe!), cu aprecieri eronate si date culese de pe te miri unde...
spectator nepriceput
6 noiembrie 2012
comentarii penibile

si certuri intre "cunoscatori". Pacat. Nu ne intereseaza si nici nu fac bine culturii. cei care denigreaza spectacolele inseamna ca au un interes in distrugerea acestei institutii, opera din Cta. Mie mi-a placut la nebunie acest spectacol, sunt de acord perfect cu tot ce s-a scris in articol si la fel tot grupul cu care am venit la Carmen. Dna Paula Tudor chiar iubeste opera, bravo dumneaei. Spre deosebire de "muzicologul lu' peste". Domnu' sau doamna muzicolog, faceti-va o detoxifiere si o clisma si lasati-ne sa ne bucuram in pace de spectacolele astea frumoase.

carmen
6 noiembrie 2012
MULTUMIM

Multumim din suflet publicului si presei care , cu admiratie si consecventa este alaturi de noi ! Indiferent de comentarii ori de conditii , fiti siguri ca nu facem altceva decat sa ne indeplinim menirea si ne straduim sa nu dezamagim ! iar cine este "fara pata" , invit sa "ridice primul piatra" si sa-si dea cu ea in cap , apoi sa mediteze si sa judece (desi ma indoiesc ca are astfel de capacitati care tin de gandire ) !!! Felicitari tuturor pentru acest minunat festival !

Elvira Stanescu
6 noiembrie 2012
adevarul

si mie mi-a placut acest spectacol minunat si toate cele din festival. Ar fi trbuit sa nu citesc comentariile astea care ma amarasc, dar nu ma pot abtine si ma bucur macar ptr cele cateva ganduri sincere de la spectatori. Vin tocmai din Tulcea, unde am vrea sa avem parte de asa ceva! ADEVARUL suprem sat in aplauzele spectatorilor prezenti in sala si nu in comentariile unor denigratori care, e din ce in ce mai clar, ca duc o campanie sustinuta de denigrare a culturii constantene si de acum cam banuim noi de cine sunt pusi, ca nu toti cei din afara Constantei sunt stupizi si vrajiti de carnavaluri penibile si de bascute rosii si mai penibile. Domnul sau doamna "muzicolog", un Dzeu e sus si eu iti doresc din tot sufletul sa te priveasca si sa te "mangaie"!

spectatoare fidela
6 noiembrie 2012
admirabil!

Ce frumos, ce expresiv! Am urmarit fiecare fata de pe scena si nu am vazut pauze in joc, toti erau personaje si asa au ramas pana la sfarsitul spectacolului, deosebit de expresivi si concentrati. Mi-am dat seama cat de mult le place si artistilor acest spectacol, dupa patosul cu care joaca si care s-a transmis si in sala.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 07 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Elixirul dragostei" deschide stagiunea
Pagina a fost generata in 0.3891 secunde