Halal exemplu de la catedră!

Cadru didactic constănțean eliminat de la examenul național de definitivat

875
Cadru didactic constănțean eliminat de la examenul național de definitivat - definitivatcarol30-1342553719.jpg

Ieri, la Colegiul Comercial "Carol I" din Constanța, 169 din cele 175 de cadre didactice titulare sau suplinitori calificați înscriși, cu o vechime de minim doi ani în activitatea de predare, au susținut proba scrisă a Examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2012.
Șapte candidați s-au retras, cel mai probabil pentru că s-au declarat "înfrânți" în fața subiectelor. Cel mai rușinos, însă, este cazul unui învățător care a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă, întrucât s-au găsit asupra sa materiale informative. Astfel a pierdut dreptul de înscriere la examenul național de definitivare în învățământ în sesiunea imediat următoare.

Atâtea emoții pentru 5 lei brut la salariu
Și, în timp ce pe colegii de la celelalte materii i-am surprins ieșind chiar și pe la ora 12,30, considerând subiectele drept "abordabile", majoritatea celor care au avut de susținut proba de limba română au mai întârziat, pentru că a intervenit o schimbare, fiind reformulată cerința de la subiectul numărul 2.
Andreea Bârzoiu, una dintre candidate, a declarat că nu a surprins-o atât greșeala de la proba de limba română, cât faptul că nu au avut nici un subiect de gramatică. O altă candidată era revoltată de faptul că au fost ținute în clasă de la ora 8,30 până la ora 13,30, fără să li se permită să meargă la toaletă.
Oana Neicu, de la Grădinița nr. 53, afirma că subiectele au fost accesibile și că speră în obținerea unei note peste 7.
Structura probei scrise din cadrul acestui examen a cuprins trei subiecte: unul din disciplina de specialitate, al doilea, din metodica predării acestei discipline, și cel de-al treilea, din pedagogia școlară sau preșcolară. Fiecare subiect este notat cu câte 30 de puncte, iar 10 puncte se acordă din oficiu. Pentru a promova examenul, cadrele didactice înscrise trebuie să obțină minim nota 7.
Potrivit metodologiei de desfășurare a examenului de definitivat, afișarea rezultatelor va avea loc luni, 23 iulie. Înregistrarea contestațiilor și transmiterea acestora la centrele de evaluare este programată în intervalul 23-24 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afișare joi, 26 iulie.
Profesorii fără definitivat au dreptul să-l susțină de maxim trei ori, în cinci ani. Dacă după șapte ani de la debutul activității de predare nu a obținut definitivatul, un profesor titular își pierde titulatura și va fi nevoit să participe din nou la examenul de titularizare. În schimb, cadrele didactice care promovează examenul vor fi trecute la o treaptă superioară de salarizare, respectiv o banală mărire cu 5 lei brut.

O nouă mostră a haosului din învățământul românesc
Pentru că în programa școlară nu era prevăzut și basmul cult și pentru a nu da curs altor interpretări, ieri, Ministerul Educației a fost obligat să opereze o modificare la subiectul al doilea, de la proba de limba română, din cadrul examenului de definitivat, ce a vizat reformularea cerinței, dar fără a afecta în mod substanțial analiza solicitată. Ba chiar proba a mai fost prelungită cu încă o oră.
Dacă inițial se cerea candidaților prezentarea particularităților de construcție a unui personaj dintr-un basm cult, ulterior s-a solicitat prezentarea particularităților de construcție a unui personaj.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6429 secunde