Ce este bine să dai de pomană de Bobotează? Tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație

1095
Ce este bine să dai de pomană de Bobotează? Tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație - traditiiboboteaza-1672947512.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, românii ortodocși sărbătoresc Boboteaza – momentul în care Mântuitorul Hristos a fost botezat în râul Iordan, ziua în care cerurile se deschid, iar apele sunt sfințite.

În ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă - apă sfințită, cu care botează apele, oamenii, animalele și casele.

Tot în ziua de Bobotează, tradiția creștină spune că este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți, dar și ca act de milostenie pentru ajutorarea celor vii. Piftia, grâul fiert și vinul roșu, care, potrivit tradiției, nu trebuie să lipsească de pe masa creștinilor în data de 6 ianuarie, este bine să fie date de pomană de Bobotează 2023. Bineînțeles, pe lângă alte alimente pe care credincioșii consideră de cuviință să le împartă în această zi.

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea „să transpire bănuțul în mâna voastră până ce faceți milostenie”, în sensul că trebuie într-adevăr să-l căutăm pe cel cu adevărat sărac. Pomana trebuie să aibă, în esență, un caracter de rugăciune către Dumnezeu și de pioasă cinstire a memoriei decedaților, să nu fie prilej de trufie pentru urmași.

Râurile, fluviile şi lacurile sunt purificate acum şi, de aceea, femeile nu au voie să spele rufe în apele curgătoare vreme de opt zile, iar aceste ape rămân sfințite trei-şase săptămâni.

Cu apă sfințită se stropesc şi animalele din gospodărie: oile, porcii şi boii, animale binecuvântate de Dumnezeu. În schimb, nu se împrăștie agheasmă peste cai şi peste iepuri, care se pot preface în diavoli.

Cu agheasmă, adunată de la trei biserici, se stropesc ogoarele, pâinea făcută în casă şi portofelul, care conține cel puțin trei bancnote noi, pentru ca sporul să nu fie alungat din casă de gândurile rele ale dușmanilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Care este puterea apelor sfințite
Pagina a fost generata in 0.4466 secunde