Cernavodă - capitala muzicii corale

70
Cernavodă - capitala muzicii corale - festivalsanse-1384966207.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 16, debutează pe scena Casei de Cultură Cernavodă cea de-a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală "I.D. Chirescu". Scena sălii de spectacole va reuni în acest an 13 ansambluri corale consacrate, din toate colțurile țării, dar și de peste hotare. Artiștii vor aduce în prim plan, în acest sfârșit de săptămână, muzica laică și cea religioasă, dar și un omagiu marelui muzician dobrogean I.D. Chirescu (1889-1980).

În prima zi de festival este programată secțiunea Laică, în sala de spectacole a Casei de Cultură, iar duminică, 24 noiembrie, de la 15, va continua secțiunea Religioasă, care se va desfășura în lăcașul de cult "Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena".

Invitați de onoare ai evenimentului vor fi membrii ansamblului coral Cernomorski Zvutsi, din Balchik, Bulgaria, oraș înfrățit cu Cernavodă la începutul lunii iulie 2013. Frații bulgari participă pentru a doua oară la festivalul I.D. Chirescu, după ce ansamblul coral cernavodean a participat în această vară la festivalul coral de la Balchik.

Alături de ansamblurile de seamă, va urca pe scenă și Corul "I.D. Chirescu", reprezentant al orașului Cernavodă în nenumărate festivaluri în țară și străinătate. Ansamblul a împlinit anul acesta 118 ani de activitate muzicală și poartă cu mândrie numele marelui compozitor. Formația corală a fost fondată pe 14 septembrie 1895, de către părintele Dimitrie Chirescu, care a predat bagheta dirijorală fiului său, Ioan, viitor compozitor muzical. Festivalul a fost fondat în 1981, după un an de la trecerea în neființă a marelui muzician, iar edițiile sale au fost neîntrerupte în fiecare an. În prezent, evenimentul a obținut notorietate în lumea muzicii corale internaționale, în urma relațiilor de reciprocitate culturală menținute de-a lungul timpului, între orașul Cernavodă și localitățile înfrățite din țară și străinătate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 20 Noiembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Horațiu Mălăele, la Harlequin
Miercuri, 20 Noiembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Cernavodă, Capitala Muzicii Corale
Pagina a fost generata in 1.4593 secunde