Chen-Chen, Ni-ni și Pei-Pei, adevărata viață dincolo de spectacole

980
1
Chen-Chen, Ni-ni și Pei-Pei, vedetele de la Delfinariul din Constanța, sunt adevărate atracții ale orașului, zeci de mii de copii trecând anual pragul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii pentru a-i vedea.

Însă, ceea ce puțini știu, în spatele fiecărui spectacol, în umbra fiecărei sărituri reușite, un delfin "muncește" neîncetat. Angelica Curnișcă, biologistul mamiferelor de la Delfinariu, povestește că acestea au un program foarte încărcat, însă nu anormal.

"Delfinii încep programul la ora 8 dimineața, moment în care are loc controlul medical. Li se recoltează probe din gât, iar ei stau cuminți și așteaptă să fie testați. Au program de masaj, și din nou trebuie să se răsucească, pe burtă sau pe spate, și să stea liniștiți. Deși este un lucru normal, chiar și după atâta timp, nu încetează să ne uimească acțiunile lor riguroase, înțelegerea de care dau dovadă", ne-a spus Angelica Curnișcă.

În ritualul de dimineață se încadrează și operațiunea "spălatului pe dinți", iar atunci, vedetele noastre marine se aliniază frumos cu gurița deschisă și așteaptă să le fie curățați dinții. Dinții delfinilor sunt nediferențiați ca formă, ascuțiți și conici, servind numai la apucarea și la reținerea hranei și numai într-o mică măsură (la delfinii mari, răpitori) la sfâșiatul prăzii.

Încep apoi antrenamentele, care nu sunt deloc puține și se întind pe parcursul întregii zile. Fiind foarte ocupați, dar și ca o formă de răsplată, delfinii primesc "gustări" la fiecare comandă reușită. De obicei, ei mănâncă patru - cinci mese pe zi, iar hrana este compusă din pești, Capelin, Herring și Calamar.

Văzul delfinilor este puțin dezvoltat. Ochiul este conformat pentru vedere normală în apă, dar în aer delfinii sunt miopi. Mirosul este inexistent deoarece eventul se închide în apă și se deschide voluntar numai la suprafață, atunci când respiră. Auzul este simțul cel mai dezvoltat și mai important în viața delfinilor. Astfel că, delfinii recepționează unde sonore cuprinse de la zeci de Hz până la 200 kHz. Delfinii au capacitatea de a emite sunete. Ei nu au corzi vocale, dar sunetele emise de ei se produc prin niște cute membra-noase din interiorul laringelui și din sistemul de camere aeriene nazale.

De asemenea, aceste mamifere dau dovadă și de o personalitate foarte puternică. Spre exemplu, de mai bine de o săptămână, Ni-Ni refuză să cânte doar pentru că "așa vrea ea". "Atunci când nu au chef de ceva, păi nu te mai poți înțelege cu ei. Au o personalitate foarte puternică, ceea ce mă bucură, denotă că sunt sănătoși. Au de asemenea un simț gregar foarte accentuat, oferind ajutor semenilor la nevoie", spune biologistul.

Delfinii noștri constănțeni trăiesc acum în bazinul de iarnă, ce are o temperatură constantă de 17 grade. Temperatura poate fi crescută fără nicio problemă, însă antrenoarea ne spune că acest fenomen, de răcire a apei pe timp de iarnă este foarte necesar. Delfinii trebuie să simtă că ceva se schimbă, anotimpul, și să mai pună un pic de grăsime pe ei, metabolismul să le devină mai lent, etc.

Când sunt antrenați și își fac exercițiile, trebuie să o facă de drag, iar dacă nu vor să facă asta, patrulează liniștiți prin apa bazinului.

Ultimele salturi învățate sunt cele cu mingea, dar care sunt încă o surpriză pentru public.

Cine dorește să vadă vedetele noastre de la Delfinariu, o poate face în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 11.30, 13.30 și 15.30, sâmbăta de la 9 la 17, iar duminica de la 11.30, 13.30 și 16.

Comentează știrea

asdf
21 decembrie 2011
frumos

un articol foarte simpatic :)

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 August 2011
Stire din Social : Delfin eșuat pe plaja "Trei papuci"
Pagina a fost generata in 1.1616 secunde