Concurs Cicero și Catullus, reproiectați în prezent de specialiști, la Muzeul de Istorie

577

Articole de la același autor

Sala "Adrian Rădulescu" a Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța a găzduit, ieri, un dublu eveniment, ai cărui protagoniști au fost prof. univ. dr. Liviu Franga și conf. univ. dr. Mariana Franga, de la Universitatea București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.
Studenții și elevii prezenți la acțiune au putut asista la conferința susținută de prof.univ.dr. Liviu Franga, intitulată "Tânărul Cicero", în care părintele oratoriei antice este analizat prin prisma creațiilor de început. Astfel, profesorul Franga reprimă secolele care ne despart fizic de Cicero, pe următorul principiu: "Am ajuns la concluzia că nu există niciun zid între lumea veche și cea modernă. Există doar sentimente, trăiri și, desigur, cunoaștere".
Vorbind despre "tânărul Cicero, care și-a croit primii pași în viață sub imperiul muzelor", profesorul Franga le-a reamintit celor prezenți despre debutul literar al oratorului, "un tânăr provicincial care nu știe cum să-și gestioneze înclinațiile și aspirațiile, potrivindu-le după mersul societății".
Un alt eveniment, important mai ales pentru studenți și cercetători ai operei poetului roman Catullus, a fost lansarea lucrării "Catullus și înțelepciunea lumii greco-romane", semnată de conf. univ. dr. Mariana Franga. "Cartea reprezintă o privire de ansamblu asupra operei lirice a reprezentantului neoterismului latin și al unui reprezentant de seamă al republicii romane. Se adresează în special studenților, conținând foarte multe referințe bibliografice", ne-a spus conf. univ. dr. Mariana Franga.
Despre limbile clasice, aflate pe cale de dispariție în licee și facultăți, conf. Mariana Franga susține: "Situația limbilor clasice în prezent e dezastruoasă, numărul de ore afectat acestei discipline aproape că nu mai există, nici măcar la profilul umanist. Situația este foarte gravă. Încercăm să facem demersuri la minister ca măcar latina să redevină o disciplină de bac.
La nivel de învățământ universitar, București cred că este singurul centru unde se mai face filologie clasică. În rest, latina e studiată ca disciplină B sau ca disciplină principală, dar nu în cadrul unei secții de filologie clasică, ci al unei secții de limbi străine".
Evenimentul de ieri a fost organizat de Societatea de Studii Clasice, Filiala Constanța, în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5816 secunde