Colecție de ii, la Muzeul de Artă Populară

351
Colecție de ii, la Muzeul de Artă Populară - istoriaiei17-1433430983.jpg

Articole de la același autor

Directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru, ne-a declarat că s-a deschis expoziția temporară "Cămașa românească".

Expoziția propune o imagine de ansamblu asupra evoluției cămășii femeiești tradiționale, până la ia devenită o modă vestimentară a zilelor noastre. Este expusă o colecție de cămăși și ii românești din patrimoniul propriu, reprezentative pentru toate zonele etnografice ale României, care evidențiază evoluția în timp și spațiu a acestei piese de costum popular, a materialelor, tehnicilor de broderie și motivelor decorative.

Pentru Transilvania, sunt expuse cămăși cu platcă și volane din Maramureș și Oaș, cu variate ornamente pe mânecă și piept din zona Arad-Bihor, "spăcele" țesute din pânză groasă, din Munții Apuseni și Cluj, rafinate ii "cu ciocănele" din Țara Făgărașului și Mărginimea Sibiului, cămăși decorate cu vechi motive tradiționale din zonele Hațeg și Pădureni-Hunedoara și cămăși de nuntă din Banat, brodate cu fir de aur.

Pentru Muntenia, cămășile reprezentative ale portului tradițional sunt cele cu altiță și râuri pe mânecă, din Muscel, Argeș și Teleorman, țesute din pânză fină, brodate cu materiale prețioase - fir metalic auriu și argintiu, borangic și mătase, dar și cele bătrânești din zona Buzăului.

Din zona etnografică a Olteniei sunt expuse cămăși din pânză fină lucrate în puncte mărunte de broderie care conferă compoziției un aspect filigranat. Moldova este reprezentată de zona Bucovinei și Țara Vrancei, unde cămășile cu altiță și cele cu mânecă răsucită sunt decorate cu vechi motive tradiționale: "pomul vieții", "steaua", "frunza stejarului".

Și cămașa dobrogeană cu platcă este prezentată în expoziție. Pe cămașa din zona noastră apar motive tradiționale dobrogene: trandafirul și păsările.

Expoziția va fi deschisă pe toată perioada sezonului estival. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7353 secunde