Comori aduse la lumina zilei. Misterul pietrelor prețioase

566
1

Articole de la același autor

Obiectele de podoabă descoperite în necropolele cetăților grecești Histria, Tomis, Callatis sau provenind din cetățile romane de pe limes-ul dunărean și din centrele din interiorul teritoriului sunt cât se poate de numeroase, anunță arheologii constănțeni.

Fie că vorbim de aur, argint, sidef, ceramică, os, acestea sunt doar câteva dintre materialele folosite pentru obiectele de podoabă deosebit de prețioase, subliniază arheologul Constantin Chera.

Colecția "Vasile Canarache", podoabe din inventarul sarcofagului descoperit în stațiunea Olimp, podoabe descoperite într-un mormânt tomitan din sec. II p.Chr, toate acestea se află în colecția muzeului de Istorie Națională și Ar-heologie Constanța. Arheologul Virgil Lungu spune că podoabele descoperite ne relevă de fapt o prosperitate generală, cele mai răspândite bijuterii fiind cele de uz curent: cercei, inele, lănțișoare, brățări, ace de păr.

Lungu povestește că săparea mai multor fundații pentru blocuri de locuințe pe bulevardul Ferdinand din Constanța a condus la descoperirea unui mormânt în anul 1986, lângă clădirea Consulatului Turc, de unde a fost recuperat un bogat inventar de epocă romană timpurie. Mormântul a aparținut unui personaj feminin și conținea podoabe de aur decorate cu granate, cuarț, turcoaze (diademă, cercei, fibule, brățări, inele), precum și vase de ceramică, de bronz și de sticlă, dintre care unele bine astupate, păstrând încă o parte din conținut.

Orașul antic Tomis a cunoscut de altfel mai multe perioade de prosperitate, inclusiv în epoca stăpânirii romane și romano-bizantine (sec. I a.Chr. - sec. VI p.Chr.), monumentul amintit datând din sec. II p.Chr.

Obiectele din metale prețioase descoperite de-a lungul anilor în Dobrogea au fost publicate de către arheologii Virgil Lungu, Zaharia Covacef și Constantin Chera. Ei sunt autorii volumului "Bijuterii Antice din Aur", în care sunt prezentate podoabele din acest spațiu, dar și atelierele pontice, în care s-au cunoscut și au fost aplicate aproape toate tehnicile de prelucrare a metalului.

v v v

Virgil Lungu povestește că o colecție importantă provine de la Vasile Canarache, primul director al muzeului, reînființat în anii ’50, șef al șantierului arheologic de la Tomis în anii 60-70, un numismat desăvârșit.

"Era suficient doar să pipăie mo-nedele și știa despre ce este vorba", povestește Lungu.

Un neobosit cercetător, Vasile Canarache a desfășurat o intensă activitate practică de descoperire și restaurare a diverselor monumente istorice ale Constanței (Edificiul roman cu mozaic și băile publice din Tomis, basilici, ziduri de apărare, monumente funerare, statui). Foarte multe dintre aceste descoperiri au fost publicate, iar unele din lucrările sale au fost traduse și în străinătate. Canarache a întreprins și călătorii cu caracter de documentare arheologică, prezentând rezultatele cercetărilor sale în Bulgaria, Grecia, Franța.

Comentează știrea

Vio
30 iunie 2015
Afacerea oamenilor cu biblioteca acasa!

Afacerea oamenilor cu biblioteca acasa! Ai acasa o biblioteca pe care o imbogatesti mereu cu noi carti? Atunci aceasta afacere este perfecta pentru tine! Este exact ceea ce ti se potriveste! Iti imbogatesti biblioteca si castigi bani! E asa de simplu! Pentru mai multe detalii, cauta-ma urgent la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0258 secunde