Mormintele Callatis-ului. Arheologii au elucidat misterul!

513
1

Articole de la același autor

Cea mai veche așezare cunoscută din țară revine în atenția cercetătorilor. Săpăturile arheologice efectuate în vechea cetate Callatis, întemeiată la sfârșitul secolului IV î. Hr., de către coloniștii dorieni veniți din Heracleea Pontică, au scos la lumină o serie de vestigii.

Chiar dacă peste cetatea antică se înalță acum blocuri moderne, restaurante sau hoteluri, cercetătorii Muzeului de Arheologie "Callatis" au făcut, recent, în zona de vest a Mangaliei, pe strada Oituz, o serie de descoperiri extrem de importante.

O echipă de arheologi, formată din Mihai Ionescu, Robert Constantin și Laurențiu Radu, a descoperit un complex funerar de epocă romano bizantină. Mihai Ionescu ne-a declarat că sunt numai morminte de inhumație, cu caracter creștin, în două variante - în groapă simplă și în ciste din plăci de calcar: "Unul dintre morminte este mai spectaculos, deoarece sunt refolosite piese ce datează din epoca elenistică, refolosite în epoca romană bizantină".

Din inventarul găsit, amintim o fibulă de bronz, fragmente de opaițe, monede de bronz constantiniene, fragmente ceramice, diverse bijuterii și mărgele de sticlă.

v v v

Terenul pe care au fost făcute descoperirile se întinde pe o suprafață de aproximativ 2.500 mp și a fost cercetat de prof. dr. Constantin Preda începând cu anul 1961. Cercetările au condus la identificarea mai multor complexe funerare. Sistematizarea zonei, efectuată în anii ’80, perioadă în care au fost construite blocurile de locuit de pe strada Oituz, a determinat identificarea mai multor complexe funerare, cercetate de această dată de prof. Valeriu Georgescu. 12 ani mai târziu, prof. Mihai Ionescu a demarat o cercetare de salvare, care a dus la identificarea a 16 complexe funerare datate în epoca romano-bizantină. Unele dintre aceste morminte au fost construite din fragmente arhitectonice care au aparținut unui edificiu elenistic (templu): friză dorică sincopată și caseton.

În anul 1986, s-au descoperit ca un element inedit și alte fragmente din același templu, în altă zonă, piesele respective fiind restaurate și expuse în prezent în incinta Muzeului de Arheologie, cele recent descoperite venind în completare. 

Comentează știrea

Ana
19 iunie 2015
Job

Oferta de lucru pe calculator privind publicarea de anunturi. Proiectul vizeaza piata mondiala a cartilor electronice in limba engleza. Timpul de lucru este la alegere.Instruirea se va face sub forma unor lectii transmise prin email. Se cere seriozitate, perseverenta si rabdare. Cereti detalii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6618 secunde