Comunitatea Elenă Elpis din Constanța, păstrătoarea unei frumoase tradiții. Haideți la Vasilopita!

2658
Comunitatea Elenă Elpis din Constanța, păstrătoarea unei frumoase tradiții. Haideți la Vasilopita! - x-vasilopita-1705488297.jpg

Articole de la același autor

Vasilopita sau Plăcinta Regelui (basileus - rege, pita - plăcintă) este o prăjitură tradițională grecească, pregătită de ziua Sf. Vasile cel Mare, 1 ianuarie, aromată cu diverse mirodenii, ce aduce bucurie familiei și oaspeților. Există o frumoasă legendă conform căreia Cezareea urma să fie cotropită, iar locuitorii trebuiau să-și răscumpere libertatea contra unei sume mari de bani. La sfatul Sf. Vasile cel Mare (în vremea aceea era arhiepiscop) locuitorii și-au adunat laolaltă banii, bijuteriile pentru a plăti tributul. Însă în mod miraculos au fost scutiți de invazie, căci cotropitorii s-au rușinat de fapta lor. Sf. Vasile a dorit să înapoieze oamenilor averea, dar nu se mai știa cât a dat fiecare, așa că a pregătit o plăcintă mare și a pus în ea bijuteriile. Apoi a împărțit plăcintă oamenilor. Surprinzător sau nu, fiecare a primit exact cât a dat. De Anul Nou, grecii pregătesc vasilopita, punând un bănuț înăuntru, iar cel care îl găsește, are noroc tot anul. Se folosesc diverse ingrediente tradiționale: portocale sau migdale pentru aromatizarea prăjiturii.

În spiritul păstrării tradiției creștin-ortodoxe a cinstirii, la început de an, duminică, 21 ianuarie ora 12.00, la Biserica Greacă Methamorphosis din Constanța, după Sfânta Liturghie, în spiritul de promovare a modelului de viață creștin-ortodox, a valorilor spirituale și culturale, Comunitatea Elenă Elpis Constanța invită constănțenii la tăierea plăcintei/prăjiturii Sfântului Vasile.

În recunoscuta comuniune a familiei locuitorilor orașului Constanța, Comunitatea Elenă Elpis împreună cu Parohia Schimbarea la Față invită constănțenii să fie împreună la această sărbătoare, iar cei ce găsesc bănuții de argint norocoși să aducă bucurie pe fețele tuturor celor prezenți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3191 secunde