"Conferință de recunoștință", în cinstea lui Remus Opreanu

389

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui, joi, 14 noiembrie, de la ora 18.00, un eveniment special, mai precis o "Conferință de recunoștință", al cărei moderator va fi Gigi Haleț. La aceasta vor lua cuvântul Gabriel Custurea- istoric, cercetător, diplomatul Dorin Popescu, scriitorul Cristian Cealera și alții. 


De ce s-a ales această zi, ne-a explicat organizatorul evenimentului, Gigi Haleț, care s-a declarat nemulțumit de faptul că multă vreme, ziua de 14 noiembrie, când Dobrogea s-a unit cu România, a trecut neobservată, fără a fi marcată cu fastul de rigoare. 


"În acest fel, am decis, în urmă cu cinci ani, să organizez fix pe 14 noiembrie o «Conferință de Recunoștință». Invitatul principal și omul care m-a încurajat și sprijinit puternic a fost Virgil Coman, un mare și destoinic pasionat al faptelor înaintașilor. Acum, la cea de-a șasea ediție îl comemorăm pe Remus Opreanu, primul prefect, de aici, din Dobrogea. Pe 22 septembrie s-au împlinit 175 de ani de la nașterea sa, și bineînțeles că, iarăși, autoritățile noastre s-au făcut că plouă. Am pregătit o broșură in memoriam unde relatăm cum a reușit Remus Opreanu să conceapă un regulament pentru Dobrogea, să inițieze existența unui muzeu, să comande și să finalizeze statuia lui Ovidius, primul ziar românesc de pe aici, prima tipografie etc. Acum, ca și anul trecut conferențiarul principal va fi domnul Gabriel Custurea, iar alături de el ne va încânta cu povești Cristian Cealera. De asemenea, ne va împărtăși din experiența sa de viață Dorin Popescu. Avem datoria, măcar noi constănțenii, să impunem acest 14 noiembrie, alături de 24 ianuarie și de 1 decembrie. Reacțiile au început să apară. Nu se mai folosește termenul profund greșit de alipire. România nu a alipit niciodată teritorii. Se organizează din ce în ce mai multe activități cu ocazia serbării acestei zile atât de importante și la Tulcea și în Constanța. Anul trecut, pentru prima dată în istoria modernă, președintele României a conceput și transmis către noi un mesaj de mulțumire cu ocazia acestei zile", a declarat pentru "Cuget Liber", organizatorul acestei conferințe.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 17 Octombrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte la MINAC
Pagina a fost generata in 1.3639 secunde