Ploi, fiare și rugină! Timpul a stat în loc la Edificiul Roman cu Mozaic

1381

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) bate pasul pe loc în ceea ce privește reabilitarea, așa că vizitatorii pot intra atât în incinta muzeului, cât și la Edificiul Roman cu Mozaic, aflat în vecinătatea sa. Se pare că lucrările nu au fost demarate întrucât este necesară reluarea licitației la MINAC, iar în partea cealaltă, a fost organizată o licitație, numai că nu s-a prezentat nimeni la ea. De aici, tragem concluzia că nicio firmă de construcții din acest județ nu este interesată de istorie, de păstrarea valorilor etc. 


Oamenii care locuiesc în zona peninsulară trec în fiecare zi pe lângă cele două clădiri și spun că este mare păcat ca acestea să se distrugă. 


"Edificiul, cel puțin, arată la fel ca acum 40 de ani și mă întreb dacă nu cumva există vreun risc ca acesta să cadă peste lume, având în vedere vechimea sa", ne-a declarat Sebastian M., un constănțean pe care l-am întâlnit în piața Ovidiu. 
"Cunosc clădirea muzeului de când eram mică. Mi-am petrecut copilăria în această zonă și am intrat de nenumărate ori în muzeu. Ar fi păcat ca autoritățile locale să nu investească, să nu îl reabiliteze. Nu ne pierdem doar istoria, ne pierdem pe noi înșine", a spus, la rândul său, constănțeanca Ioana S.


După cum afirmă și locuitorii acestui oraș, muzeul constănțean este extrem de important pentru urbea noastră, mai ales în condițiile în care clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se află pe lista monumentelor istorice, a cărei construcție a început în anul 1912 și a fost finalizată în anul 1921. 


Degradarea - vizibilă și constantă 
Din nefericire, recunoaște directorul instituției de cultură, cercetătorul științific dr. Sorin Colesniuc, monumentul istoric se degradează de la an la an, motiv pentru care Consiliul Județean Constanța a demarat, în urmă cu trei ani, un proiect de reabilitare în valoare de aproximativ 4,3 milioane euro. În cadrul proiectului, sunt prevăzute lucrări de restaurare, consolidare, protecție și conservare, atât la interior, cât și la exterior. 


"Aceste lucrări sunt absolut necesare, întrucât zidăriile din piatră și acoperișul sunt într-o continuă degradare, din cauza intemperiilor. Uneori, când vântul este foarte puternic, se desprind bucăți de tencuială sau țigle din acoperișul clădirii, acestea reprezentând un real pericol pentru cei care trec pe lângă clădirea muzeului. Cu toate acestea, constănțenii și turiștii pot vizita expoziția permanentă și expozițiile temporare fără niciun risc de accidentare. În interiorul muzeului nu există niciun pericol. Important este ca ei să nu zăbovească în imediata apropiere a clădirii muzeului. De altfel, noi am înconjurat zonele periculoase cu benzi de avertizare și plăcuțe pe care scrie: «Atenție! Cade tencuiala!». 


Pentru Edificiul Roman cu Mozaic există, de asemenea, un proiect de restaurare, conservare, amenajare și punere în valoare, inițiat de Consiliul Județean Constanța, care se ridică la suma de aproximativ 3 milioane de euro. Descoperit în anul 1959, Edificiul Roman cu Mozaic a fost protejat, după finalizarea cercetărilor arheologice, de actuala clădire, care a fost construită imediat în anii care au urmat. Dar, de peste cinci decenii, clădirea nu a mai fost reabilitată. Și aici, ploile afectează monumentul istoric de o importanță deosebită, unic în sud-estul Europei. Mai mult, structura de fier pe care sunt montate geamurile este măcinată de rugină, însă pentru vizitatori nu există niciun pericol de accidentare", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Sorin Colesniuc. 


În plus, deoarece clădirea nu beneficiază de o instalație de climatizare, vizitatorii pot percepe un disconfort atât vara, când este prea cald, cât și iarna, când este prea frig. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2957 secunde