Consiliul Naţional al Elevilor: Bugetul Ministerului Educaţiei - cel mai mic din ultimii ani

489
1
Consiliul Naţional al Elevilor: Bugetul Ministerului Educaţiei - cel mai mic din ultimii ani - image20211172516262741eleviscoal-1670582030.jpg
Reprezentan┼úii Consiliului Na┼úional al Elevilor sus┼úin c─â bugetul Ministerului Educa┼úiei pentru anul 2023 este ''cel mai mic din ultimii ani'' ┼či solicit─â Parlamentului amendarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2023, astfel ├«nc├ót sectorul de ├«nv─â┼ú─âm├ónt "s─â se bucure cu adev─ârat de o finan┼úare adaptat─â nevoilor specifice".

"├Än ceea ce prive┼čte aloc─ârile bugetare pentru sistemul na┼úional de ├«nv─â┼ú─âm├ónt, constat─âm cu stupoare faptul c─â Guvernul Rom├óniei a ales s─â aloce nici mai mult nici mai pu┼úin de 2,1% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Ministerului Educa┼úiei, cel mai mic buget din ultimii ani, contrar tuturor politicilor publice asumate de stat. De┼či oficialii au transmis faptul c─â bugetul educa┼úiei este ├«n cre┼čtere fa┼ú─â de anul 2022, ajung├ónd la procentul de 3,2% din PIB, trebuie s─â subliniem faptul c─â diferen┼úa de 1,1% este calculat─â prin adunarea tuturor sumelor prev─âzute la capitolul "├«nv─â┼ú─âm├ónt", incluz├ónd ┼či bugetele locale, jude┼úene ┼či ale altor institu┼úii", sus┼úin elevii de la CNE ├«ntr-un comunicat remis vineri presei.

Potrivit acestora, "o mulţime de oportunităţi" de investiţii majore, "care ar fi putut aduce o reformă reală" în sistemul de învăţământ, nu vor fi concretizate.

"Practic, guvernan┼úii au decis s─â ├«┼či asume public, prin aprobarea proiectului de buget ├«n ┼čedin┼úa de guvern din data de 8 decembrie 2022, ├«nc─âlcarea tuturor asum─ârilor ┼či declara┼úiilor f─âcute ├«n ultimul an, mai ales ├«n contextul proiectului "Rom├ónia Educat─â", care ar fi impus cel pu┼úin o dublare a resurselor bugetare puse la dispozi┼úia educa┼úiei. Consiliul Na┼úional al Elevilor condamn─â cu fermitate modul ├«n care Guvernul Rom├óniei a tratat problematica finan┼ú─ârii educa┼úiei ┼či solicit─â Parlamentului Rom├óniei s─â ├«┼či asume amendarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2023, astfel ├«nc├ót sectorul de ├«nv─â┼ú─âm├ónt s─â se bucure cu adev─ârat de o finan┼úare adaptat─â nevoilor specifice", se arat─â ├«n comunicat.

Bugetul pentru învăţământ prevăzut pentru anul 2023 este de 49,509 miliarde lei, respectiv 3,2% din PIB, susţineau miercuri reprezentanţii Ministerului Educaţiei pe pagina de Facebook.

Pagina a fost generata in 0.2298 secunde