În urma evaluării ARACIS

Constanța are două universități cu grad ridicat de încredere

2254
Constanța are două universități cu grad ridicat de încredere - d87389f86a8030de90671e26fc673923.jpg
Zilele acestea, Academia Navală "Mircea cel Bătrân" și Universitatea "Ovidius" așteaptă o foarte importantă "depeșă" din partea Agenției Române de Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Un act care certifică gradul de încredere ridicat de care se bucură aceste două instituții constănțene, a căror evaluare s-a desfășurat pe parcursul anului 2009.

În așteptarea scrisorii oficiale
Vizitele experților evaluatori ai ARACIS la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" s-au desfășurat de-a lungul lunilor februarie și noiembrie 2009 și s-au finalizat cu acreditarea și reacreditarea celor nouă programe de studii universitare (șase programe de studii universitare de licență și trei programe de studii universitare de masterat), instituția obținând "Grad de încredere ridicată".
Astfel, au fost nou acreditate următoarele specializări: Electromecanică navală - Facultatea de Marină Militară, Studii de licență; Electromecanică navală - Facultatea de Marină Civilă, Studii de licență; Științe nautice - Facultatea de Marină Civilă, Studii de masterat; Sisteme electromecanice navale - Facultatea de Marină Civilă, Studii de masterat; Inginerie și management naval și portuar - Facultatea de Marină Civilă, Studii de masterat.
De asemenea, au fost reacreditate următoarele specializări: Navigație, hidrografie și echipamente navale - Facultatea de Marină Militară, Studii de licență; Navigație și transport maritim și fluvial - Facultatea de Marină Civilă, Studii de licență; Inginerie și management naval și portuar - Facultatea de Marină Civilă, Studii de licență; Electromecanică - Facultatea de Marină Civilă, Studii de licență.

"Au evaluat o situație existentă"
Evident mândru de faptul că Universitatea "Ovidius" a primit cel mai înalt calificativ, prof. univ. dr. Victor Ploae, prorector pentru probleme de dezvoltare instituțională și cooperare regională, ne-a declarat că ultima vizită a echipei complexe de la ARACIS a avut loc în intervalul 11-13 noiembrie 2009. "În prealabil, au fost selectate șase programe spre evaluare: două de la Științe Economice, Inginerie, Farmacie și Biologie, concomitent cu autoevaluarea depusă de noi. În componența sa, echipa a avut și un expert străin din Anglia, precum și câțiva studenți evaluatori care au stat de vorbă cu studenții noștri. De fapt, oamenii au evaluat o situație existentă și de care suntem cu atât mai mândri", a conchis prorectorul Ploae.

UMC prezintă doar grad de încredere
Conform informațiilor afișate pe site-ul instituției evaluatoare, www.aracis.ro, Universitatea Maritimă din Constanța nu s-a bucurat de același calificativ maxim. Întrebat ce a avut de reproșat universității această agenție, rectorul Cornel Panait ne-a declarat că la mijloc este o neînțelegere legată de faptul că ARACIS nu judecă cu măsuri specifice fiecare universitate. "Unul dintre criteriile fundamentale de evaluare este gradul de integrare a absolvenților în piața de muncă. În momentul în care ARACIS spune că e mai bun gradul de integrare în domeniul politehnic, spre exemplu, sau în domeniu economic, se face o mare, mare eroare. Din 1.000 de locuri scoase la fără taxă în domeniul economic, doar 10% din absolvenți reușesc să-și găsească loc de muncă. În timp ce, de la UMC, din 100 de absolvenți, 85-90% își găsesc loc de muncă. Nu poți compara o universitate care nu face practică la locul de muncă și UMC, care asigură între șase și 12 luni de practică, existând deci studenți care nu pot veni la cursuri. Iar numărul scriptic pe care îl avem noi astăzi la universitate nu este același lucru cu numărul de studenți care participă la laboratoare, pentru că o bună parte din ei sunt în practică. De aceea, ARACIS ne impută că nu am dimensionat grupele la nivelul la care prevede legislația".
De asemenea, li s-a mai reproșat că forța de muncă rezultată de la UMC nu lucrează în România. Motiv pentru care evaluatorii s-au gândit că ar fi bine ca această instituție să nu mai fie finanțată de stat. "Foarte bine, n-avem nevoie, cu toate că se pierde din vedere faptul că familiile acestor absolvenți de UMC sunt în țară", a fost concluzia prorectorului Panait.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.156 secunde