Constanța, capitală europeană a culturii? Ce glumă bună…

1766
8

Articole de la același autor

Constanța, capitală europeană a culturii - ce vis frumos… Marea problemă pe care o ridică această provocare este, de fapt, insolitul ei. Ce ar putea oferi un oraș-port cu o istorie milenară, cu o zonă turistică destul de bine conturată, culturii europene? 

Uniunea Europeană organizează acest eveniment din 1985 iar începând din 2007 programul a cuplat câte un oraș din țările Europei occidentale cu altul din țările central și est-europene. Fiecare pretendentă trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă un program cultural de dimensiuni europene așa cum cere decizia 1622 din 2006 a Parlamentului European. Trecând de inevitabilul limbaj birocratic al instituțiilor europene, acest program trebuie să cuprindă, de fapt, o prezentare a potențialului Constanței și a întregii zone din punct de vedere istoric, arhitectural și cultural. Cu ce ne-am putea prezenta în cazul în care ne-am aventura să tânjim la acest statut? 

Ceea ce reprezintă Dobrogea în peisajul cultural românesc și european este binecunoscut. Modelul de conviețuire interetnic este, fără să ne lăudăm, un model de urmat în Europa. Toleranța religioasă este iarăși un aspect cultural demn de a fi dat exemplu. Despre capacitatea Constanței de a genera proiecte în cultură, mai bine nu spunem nimic. N-avem ce. Vechiul proiect de teatru antic lansat acum din motive politice, care sperăm să nu eternizeze așa, ca proiect, este cam singurul de amploare. În rest, s-au mai putut face niște reprezentări virtuale 3D ale cetăților și ale bisericuțelor de cretă. Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, consideră ideea asta ușor utopică. "Nici pomeneală!" a spus acesta scurt "uitați-vă cum arată Sibiul... În nici un caz! Clădirile de secol XIX s-au dărâmat, ruinele antice nu sunt restaurate, singurul parc arheologic în Constanța este cel de la Catedrală. Păi nu poți aplica doar cu atât la statutul de capitală culturală!"

Arhitectural, Constanța e în prăbușire. Oficialități și locuitorii de rând asistă de ani de zile neputincioși la distrugerea patrimoniului arhitectural constănțean. Clădirile din zona peninsulară cad pe rând, respectând o ordine: scările interioare, plafoanele, pereții interiori, acoperișul și, la final, fațada. Procesul se poate urmări pe viu în zona lupoaicei. Putem aduce culturii europene un exemplu de autovandalizare sau am putea chema experți în distrugeri și demolări să le ținem un curs complet.
Pentru menținerea vieții culturale a Constanței se văd eforturile considerabile ale instituțiilor de teatru, operă și balet și galeriilor de artă. Prost plătiti, desconsiderați de oficialități ce preferă cluburile de fițe sălilor de teatru și simezelor galeriilor, acești oameni (directori și artiști) se străduie din greu să țină aprinsă această plăpândă flacăruie ce se cheamă cultura constănțeană. 

Ce personalități culturale putem propune europenilor?
Oleg Danovski este un nume uriaș pe care îl putem afișa Europei, prin opera sa. Cella Serghi, un alt nume puternic, altă operă. Pe Harry Tavitian îl putem prezenta în persoană și în cânt deși Europa îl știe mai bine decât Constanța, că artistul e invitat la concerte oriunde, mai puțin în urbea natală. Harry crede că vechiul Tomis s-ar putea afișa "doar așa, prin istoria sa de acum câteva mii de ani, pe parte arheologică. În rest… cu cât vii spre contemporaneitate se răresc motivele de laudă. E adevărat, avem un Muzeu de Artă și unul de Artă Populară care fac față unor exigențe, dar… e puțin". Acum o lună jumătate a fost invitat la Iași chiar la lansarea Fundației Iași - Capitală Culturală a Europei și "știu în ce stadiu sunt ăia acolo cu pregătirile…". L-am întrebat pe Harry Tavitian și de câte ori pe an este invitat la Constanța. "O dată, de două ori pe an. Dar au fost ani în care n-am avut nici un concert în Constanța". Anul trecut, cu tot cu cel dat de ziua lui, în Vama Veche, și cu concertul în care i s-a înmânat oficial titlul de Cetățean de Onoare al Constanței, au fost trei.

Pentru a deveni capitală culturală europeană, urmatoarea șansă este 2020. Iar pe lista de candidați s-au înscris Cluj Iași și Timișoara. 


Comentează știrea

sergiu
12 iulie 2012
Chiru o face

Numai gigi chioru de la pedeleu Constanta o putea face ,nu-i asa ? De ce n-ati scris acest articol cand acel mitoman ne indruga verzi si uscate ?. Oricum s-a uscat si el ca mazarea neudata.Adio si un praz verde.

dorel
13 iulie 2012
cultura.

ce bucurie!!!! mindria de a fi constantean ma face sa ma scarpin la co-aie; Ideea nu este rea, e timpul sa mai vina si altii din afara sa rida de noi.poate asa vom face mumiile sa recunoasca ce dezastru au facut in constanta :ei si idolul lor .

minune adi
13 iulie 2012
incultura

Poate fi facut si ar fi cel mai mare proiect din Constanta dar cu intelectualul de fite si manele care este ,sa ne fie de bine!

minune adi
13 iulie 2012
incultura

Poate fi facut si ar fi cel mai mare proiect din Constanta dar cu intelectualul de fite si manele care este ,sa ne fie de bine!

diana
13 iulie 2012
de acord cu sergiu

sunt de acord cu sergiu, numai candidatul pedelist chiru a batut apa in piua cu constanta capitala culturala europeana. de ce nu ati prezentat atunci adevarul? de ce nu ati spus atunci ca gigi abereaza?

daniel
13 iulie 2012
mad max

Ceea ce se prezinta in articol este situatia dezastrouasa de acum. Chiru ar fi promis un proiect ptr 2020.Nu este meritul lui Chiru ca am ajuns ce s-a prezentat in articol

Răspuns la: de acord cu sergiu
Adăugat de : diana, 13 iulie 2012
sunt de acord cu sergiu, numai candidatul pedelist chiru a batut apa in piua cu constanta capitala culturala europeana. de ce nu ati prezentat atunci...
karate kid
13 iulie 2012
ha ha

Sa fim seriosi vedeti la vreunul dintre coclalri care ne conduc orice semn de civilizatie si cultura? Car alegoric cu Adi Minune si Primaru' Minune mancati-as?

8. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5126 secunde