Contestațiile le-au schimbat destinul. Cine plătește pentru greșelile de corectare?

2799
Odată cu publicarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestațiilor, la cele două probe scrise ale Evaluării Naționale, candidații la admiterea 2023 în liceu își pot orienta deja atenția către liceul dorit pentru următorii patru ani.

Și asta deoarece, de anul acesta, ierarhia județeană nu mai este influențată și de media celor patru ani de gimnaziu.

Recorectarea lucrărilor contestate, însă, s-a dovedit un mare act de curaj pentru marea majoritate a elevilor care s-au simțit nedreptățiți și care, în urma primirii noilor note, se află mai aproape de dorințele lor.


Conform informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, compararea rezultatelor finale (după soluționarea contestațiilor) cu cele parțiale (înainte de soluționarea contestațiilor) înregistrate în județul Constanța în sesiunea 2023 (19 - 22 iunie) din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de gimnaziu (EN VIII) indică următoarele: la Limba și literatura română s-a diminuat numărul notelor mai mici de 5,00 și a crescut numărul de note din intervalul 9,00–10, înregistrându-se încă 4 note de 10 și încă 109 note între 9,00 și 9,90; iar la Matematică s-a diminuat (mai puțin semnificativ) numărul notelor mai mici de 5,00 și a crescut numărul de note din intervalul 9,00–10, înregistrându-se încă 7 note de 10 și încă 3 note între 9,00 și 9,90. Din punct de vedere al mediei notelor celor două probe, încă un absolvent din județul Constanța a reușit să obțină media maximă (17 medii de 10 după soluționarea contestațiilor).

Este vorba despre încă un elev al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” care inițial primise nota 9,35 la limba română, iar după recorectare a primit nota 10. Dacă la această materie toată lumea este conștientă că subiectivismul corectorilor este ridicat, nu același lucru se poate spune la matematică, unde nu mai este loc de interpretări. Și cu toate acestea, un elev de la Școala „Gala Galaction” Mangalia a primit, în loc de 9,85, nota maximă, cum tot la fel colegul lui de la Școala nr. 38 „Dimitrie Cantemir” a primit în loc de 9,45 nota 10, sau un alt elev de la Școala nr. 7 „Remus Opreanu”, în loc de 9,70, a primit nota 10. Alți doi elevi, de la Școala nr. 24 „Ion Jalea”, respectiv Școala nr. 29 „Mihai Viteazul”, în loc de 9,90 au obținut tot 10.

Dar sunt câteva exemple de... atac de cord, bieții copii fiind total nedreptățiți de primele corectări. Un elev de la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” a contestat ambele lucrări și la română a primit nota 8,85 în loc de 8,55, iar la matematică, în loc de 9,85, a primit 10, ceea ce l-a urcat în ierarhia județeană enorm. Tot la fel de mult au urcat în „top” alți doi elevi care au contestat notele la ambele lucrări: unul de la Liceul Teoretic „Traian”, care a primit 7,45 în loc de 6,90 la română, respectiv 9,30 în loc de 8,90 la matematică; în timp ce colegul lui de la Școala nr. 24 „Ion Jalea” a primit 7,25 în loc de 6,30 la română, respectiv 9,30 în loc de 8,80 la matematică.

Din păcate, poate că mulți alți copii s-au simțit nedreptățiți de notele primite, dar s-au temut să nu cumva să „piardă” și atunci s-au resemnat. În acest context, este trist că profesorii corectori nu suportă consecințe exemplare, mai ales că aici vorbim despre destinele a mii de elevi care au trecut prin primul examen din viața lor, iar emoțiile notelor i-au copleșit. E drept că și profesorii, la rândul lor, sunt supuși presiunii de a corecta multe lucrări în timp record, dar poate că asta face diferența între cei care acceptă să intre în acest „rol” și cei care își petrec vacanța.

Potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației, între 6 și 17 iulie 2023, elevii, împreună cu părinții, completează fișele de opțiuni pentru înscrierea la liceu, iar repartizarea computerizată are loc pe data de 19 iulie.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6093 secunde