Controale în urma scandalului de abuz sexual de la Teatrul „Oleg Danovski”! „Sunt cinci persoane manipulate”

3261

Articole de la același autor

După scandalul în care a fost implicat în urmă cu doar câteva săptămâni, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” anunţă că începând de vineri, 17 septembrie deschide stagiunea 2021-2022, cu două evenimente culturale deosebite: un concert simfonic sub bagheta maestrului dirijor Stasie Gonikberg şi spectacolul de balet neoclasic „Enesciana”. Acesta din urmă este regizat de coregraful Horaţiu Cherecheş, care este acuzat de tratament necorespunzător şi abuzuri sexuale asupra unora dintre angajaţi.

Deşi s-au reluat repetiţiile pentru spectacolele ce urmează a avea loc în această stagiune, tensiunea din rândul balerinilor nu a dispărut. De fapt, scandalul din luna august a zguduit din temelii teatrul din vechea cetate a Tomisului, mai mulţi angajaţi manifestându-şi, public, nemulţumirile şi strigându-şi disperarea cu voce tare, în speranţa că cineva îi va auzi şi va lua măsuri. Reamintim că cinci persoane au redactat şi chiar trimis un memoriu ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, în care acestuia i se aduc la cunoştinţă umilinţele, certurile, abuzurile sexuale, jignirile şi mediul toxic în care, spun ei, îşi desfăşoară activitatea. Unul dintre semnatarii memoriului susţine chiar că ar fi fost bătut de către Horaţiu Cherecheş, în pauza unui spectacol, pe motiv că a intrat cu masca în scenă. Apoi, alte colege de-ale lui susţin că a fost un chin continuu în sala de repetiţii pentru acele fete care nu au vrut să dea curs avansurilor lui Horaţiu Cherecheş, acestea fiind ameninţate cu concedierea, înghesuite fizic prin vreun colţ de culisă, lovite, unele chiar bătute. Ce s-a întâmplat de la momentul acuzaţiilor şi până la acest moment? Ministerul Culturii a trimis o echipă în teren, pentru a analiza situația de la Constanța, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă, o echipă care să vadă dacă acuzațiile balerinilor se adeveresc sau nu.


Potrivit directorului instituției de cultură, Daniela Vlădescu, verificările s-au încheiat, iar acum așteaptă evaluarea ministerului.

„Am avut şi ITM-ul în control, dar am ieşit foarte bine. Ce măsuri am luat? Eu i-am dat în judecată pe toţi cei cinci care ne-au târât în mizerie, şi în toate minciunile şi calomniile. Urmează să ne întâlnim cu ei în instanţă, cu date, documente, nu pe vorbe, ci pe dovezi, pentru că este foarte uşor să arunci cu mizerii şi să nu îţi ceară nimeni nici o dovadă. Ei nu au fost sancţionaţi, vin și pe la muncă, dar nu fac parte din categoria celor foarte studioşi sau foarte prezenţi la repetiţii. Ceilalţi, în schimb, muncesc, de dimineaţă, până când se fac cele opt ore şi a doua zi, vin din nou, şi îşi văd de treabă. În rest, cei care nu îşi fac treaba, au şi timp să vorbească şi să facă tot felul de porcării. Nici nu vreau să mă mai gândesc. Oricum, este un lucru care se va rezolva de la sine, aşa cum este legal şi drept, prin instanţă, iar cine are dreptate, o să câştige, cine nu, o să plătească. Este prima dată când chiar nu mă mai opresc şi nu mai închid ochii asupra unor acuze aruncate din vârful buzelor. De data aceasta, au încălcat orice regulă de respect faţă de instituţie şi este mult prea mult. Nu văd de ce aş mai trece cu vederea ceva, pentru că miza este mult mai mare decât ne închipuim noi. Nu sunt cinci persoane care îşi caută dreptatea, ci sunt cinci persoane manipulate, pentru ca teatrul acesta să dispară. Aşa că, dacă este pentru teatru, o să mă lupt, pentru că este vorba despre viitorul instituţiei şi viitorul angajaţilor şi atunci, pentru mine, acesta este cel mai important lucru”, a declarat directorul Daniela Vlădescu, pentru „Cuget Liber”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5573 secunde