Părintele Marius Moșteanu:

"Crăciunul este mai mult o taină decât o sărbătoare!"

3330
11
Ne mai despart doar câteva zile de marea sărbătoare a Crăciunului și, ca în fiecare an, părintele Marius Moșteanu, preot paroh la Biserica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța, oferă cititorilor "Cuget Liber" un moment de răgaz... sufletesc.

- Cum reușește Crăciunul să ne aducă mai aproape de familie ca oricând?

- Orice an din viața noastră are anumite repere. Nu putem spune că pășim într-un nou an fără să ne gândim la câteva evenimente personale sau poate generale, funcție de care ne orientăm viața. Sunt ca niște jaloane. Crăciunul se constituie într-un asemenea jalon, fiind una dintre cele mai importante sărbători pentru români. Dincolo de faptul culinar, este bucuria aceea de a aduna familia. Crăciunul poartă în sine acest magnetism, este o taină. Eu, personal, ca duhovnic, îi întreb pe oameni ce fac în vacanța care urmează, de altfel o întrebare capcană, pe care îmi permit să le-o adresez, și nu am primit decât puține răspunsuri diferite de cel în care mi s-a spus că "Vom sta acasă cu familia, pentru că este Crăciunul". Și astfel mi-am dat seama că, de fapt, Crăciunul este mai mult o taină decât o sărbătoare. De Crăciun vin copiii acasă, poate de departe și poate că o să-i mai vedem abia Crăciunul viitor. Crăciunul este o taină, dar și o atmosferă. Acel liant între oameni care ne aduce în minte viața de familie.

Nu aș vrea să fiu foarte dur, dar am înțeles că cele mai triste persoane de Crăciun sunt acelea care au relații în afara căminului, pentru că nu și le pot exercita niciodată în ziua de Crăciun... În sensul că este o pedeapsă. O să le vedeți sau o să-i vedeți pe ceilalți singuri de Crăciun pentru că oricât de "greu" ar trăi cineva în familie, totuși Crăciunul este Crăciun. Nu pentru că așa se face, ci pentru că așa se simte: să fii cu familia. În restul anului poți să-ți permiți să te duci în altă parte, dar nu de Crăciun. Pentru că vorbim de un model de familie, cel puțin pentru poporul român, și anume idealul social. Sărbătoarea Crăciunului este o redută a familiei, pe care să o ținem până la capăt.

- Și pentru dvs. anul acesta are o semnificație aparte.

- Într-adevăr, anul acesta mi-a adus un altfel de brad. Probabil că de aceea și țin foarte mult la el. Pentru că de ani de zile organizăm, cu toți finii și cu toate rudele apropiate, la noi acasă, ajunul Crăciunului. Dar anul acesta, motivația de a face bradul a fost susținută de prezența nepoatei noastre, care a împlinit de curând trei luni. Deja bradul are cu totul și cu totul alt aspect. Anii trecuți îl făceam ca să așteptăm ceea ce acum am primit. Pentru că adevărata familie trebuie să fie din ce în ce mai mult așezată și pe verticală. Eu pe orizontală m-am așezat foarte bine, am 25 de fini. Dar pe verticală înseamnă să-mi las rădăcinile mai adânc, nu să-mi ridic coroana. Deja nepoata îmi dă de înțeles că n-am trăit degeaba, îmi dă de înțeles că viața merge mai departe, iar Crăciunul are alt aspect, acela de taină.

- Având în vedere că anul acesta a marcat o dură cotitură prin tragicul eveniment de la "Colectiv", ce ar trebui să înțeleagă creștinii?

- Dacă ne gândim la torțele necazului de la "Colectiv", vreau să vă spun că lumea s-a trezit, suficient cât să ne dăm seama că, dacă nu sun-tem atenți, ori-când, dintr-un motiv sau altul, avem de pierdut. De-acum înainte trebuie să fim mai atenți să nu mai forțăm lucrurile. În sensul că dacă putem accesa intrarea într-un anumit loc, trebuie să știm că o facem pe proprie răspundere. Dacă forțăm pe cineva să ne facă un favor, în primul rând noi suntem cei de vină. Noi creăm pe celălalt infractor. Toată lumea se gândește la cel care primește, dar nimeni nu pune accentul pe cel care îl forțează să primească. Cunosc foarte mulți oameni care primesc cu o așa nonșalanță pentru că ei așa văd firescul, așa li se pare. Pentru că li s-a deformat orice simț. Și atunci cred că noi, cei care forțăm, suntem mai de vină decât cei care se lasă forțați. La noi este cheia, nu în altă parte. Nu trebuie să arătăm cu degetul spre nimic.

Noi trebuie să iubim regula, pentru că așa este ea, și nu de frica repercusiunii, ci pur și simplu să iubim un mod de viață frumos.

Vom păși într-un nou an, pe care ni-l dorim purtător de biruință asupra necazurilor pe care le-am avut și nu vrem să le mai avem. Personal, le doresc tuturor credincioșilor ca 2016 să fie un an de bucurie, în care să ne bucurăm de viață, în care să înțelegem că de fapt noi suntem cauza fericirii sau nefericirii. Contează foarte puțin ceea ce fac ceilalți de lângă noi. Iar ceea ce a rămas report din anul trecut să se împlinească în 2016!

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Nea Nicu Securistul
23 decembrie 2015
IPS Mache

Tot cu "taine" era si inainte de 89. Cel mai bine stie seful lui, IPS Teodosie sau "sursa Mache". De ce nu vine "sursa Mache" sa se spovedeasca acum de sarbatori? Vrem sa stim si noi sa aflam cine sunt "elementele Petrica,Cornu si Doru" pe care le-a turnat la Secu. De ce BOR nu se leapada de elementele toxice precum,"IPS Mache", "IPS Sidorovici" etc?Care este marea "taina"?Oare sunt prea multi in frunte cu Daniel,(big boss)? PS Apropo de "taine" ,turnatorul Nicolae Corneanu ,fost Mitropolit al Banatului cand a murit unde a ajuns ,in Rai sau in Iad?Unde ajung coruptii si turnatorii?

Mireanul
23 decembrie 2015
Biserica

Bai Nea Nicu Securistul stim ca nu te poti schimba dar deveniti din ce in ce mai imputiti ! Lasati biserica in pace ca va ardeti !

3. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Cosmin
23 decembrie 2015
Cum sa faci bani pe net sigur!

Cum sa faci bani pe net sigur! Este timpul sa te orientezi conform timpurilor moderne si sa incepi un curs GRATUIT si exceptional care te invata repede cum sa faci bani pe net sigur! Cursul il primesti imediat si cuprinde multe explicatii clare prin care inveti pas cu pas cum sa faci bani pe net sigur. Cere acum mai multe informatii la adresa de email: cosminstoica2015@yahoo.com

Securitate cu mine insumi prima oara
23 decembrie 2015
Unul din talhari a ajuns in Rai

In Biserica ne comparam cu Cine trebuie si vedem cum sau pe unde am ajuns. Unii au regrete si invata de la Cine sa ceara ajutorul, iar altii nu au regrete personale si nesimtirea (moartea) la care se ajunge, ne face sa ne creadem superiori, judecandu-i aspru,(chiar definitiv), doar pe cei din fata ochilor,(ca e incomparabil mai usor), dar nu si pe noi in interiorul nostru. Unul din talhari a ajuns in Rai si aceasta ma intereseaza ! Binele este interesant, iar de rau doar iau cunostinta sa-l pot evita..

Răspuns la: IPS Mache
Adăugat de : Nea Nicu Securistul, 23 decembrie 2015
Tot cu "taine" era si inainte de 89. Cel mai bine stie seful lui, IPS Teodosie sau "sursa Mache". De ce nu vine "sursa Mache" sa se spovedeasca...
Ferencz
23 decembrie 2015
Castiga 1000 de lei pe luna inca din prima luna

Colaborare cu castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare part-time sau full-time. Castigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima luna, iar activitatea este extrem de simpla. Garantam seriozitate maxima si cerem acelasi lucru. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: balogferencz.artist@yahoo.com

Catalin
23 decembrie 2015
Zau ?

Ce taina bre ? Nicio sarbatoare crestina nu are o taina anume ! Nasterea lui Iisus se inscrie in lista evenimentelor normale si obisnuite ale unei familii evreiesti . Tocmai de aceea , valahii legionari si ortodocsi , au luat masuri impotriva a peste 300 000 de evrei , in timpul razboiului mondial . Normalul deranjeaza ... Biserica ortodoxa se leaga de acest moment pentru ca ii aduce beneficii . Atat !

Bogdan
24 decembrie 2015
tu vorbesti romaneste?

De la ce tata straina ai supt tu istoria Romanilor ba chiar si pe a Crestinilor? Tu inca mai vorbesti si gandesti romaneste sau esti inca un prefacut ? Limbajul dur este pentru ca iti permiti sa-ti propagi public minciuna ta sau a altora , in curtea Romanilor care-si cunosc istoria.

Răspuns la: Zau ?
Adăugat de : Catalin, 23 decembrie 2015
Ce taina bre ? Nicio sarbatoare crestina nu are o taina anume ! Nasterea lui Iisus se inscrie in lista evenimentelor normale si obisnuite ale unei...
Radu Constantin
24 decembrie 2015
Parintele Marius

PARINTELE MARIUS...un parinte cu harul lui DUMNEZEU...sa ne traiesti parinte si sa ne bucuram de slujbele tale...multa sanatate si SARBATORI FERICITE...!!!

Slujbă ateistă !
25 decembrie 2015
Văd că...

... jihadiști ortodocși din noul SO (Stat Ortodox) au nu doar HARUL suficienței psihopate, ci, au devenit ACTIVIȘTII ignoranței și prostiei manifeste (deocamdată fără par sau kalațnicovul !) practicat ca-n în bisericelele de trotuar aici, la liman de mare... sminteală !

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2377 secunde