Cozonaci tradiționali sau minciuni comerciale? Află ce pui pe masa de sărbători

464
Cozonaci tradiționali sau minciuni comerciale? Află ce pui pe masa de sărbători - cozonac-1450809420.jpg

Articole recomandate

Cozonacul este fără îndoială unul dintre produsele preferate ale românilor de sărbători. Preparat în casă, răspândește un miros irezistibil care multora le amintește de copilărie. Totuși, din lipsă de timp, românii și-au făcut un obicei din a achiziționa cozonaci din marile magazine. Preparați după o rețetă mai mult sau mai puțin tradițională, cozonacii din comerț sunt o soluție rapidă și ușoară, dar nu întotdeauna sănătoasă.

Englezii au turta dulce, francezii, buturuga de Crăciun, iar românii iubesc cozonacul, fie că este Crăciun, Anul Nou sau Paște.

Potrivit Asociației pentru Protecția Con-sumatorilor din România (APC România), românii consumă în perioada Crăciunului și a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, adică de aproape zece ori mai mulți decât într-o lună obișnuită.

Cozonacii din comerț, după rețetă tradițională?

La începutul acestei luni, APC România a achiziționat 31 de tipuri de cozonac din supermarketuri și hipermarketuri, provenit de la 13 producători, cu gramajul cuprins între 325 și 1.000 de grame, pentru a realiza o analiză a conținutului acestor produse.

Studiul a fost efectuat de o echipă de experți ai APC România, iar analiza etichetelor a arătat că, în afară de ingredientele obișnuite precum făina, zahărul, drojdia și sarea iodată, în cozo-nacul industrial se regăsesc și conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate sau stabilizatori. În cele 31 de produse analizate s-au identificat nu mai puțin de 30 de aditivi alimentari. În cadul studiului, cozonacul cu cele mai multe E-uri conținea 15 aditivi, iar cel cu cele mai puține conținea patru aditivi.

Se pare că niciunul dintre produsele analizate nu a respectat rețeta tradițională a cozonacului, iar conținutul de cacao al acestora era extrem de mic, fiind cuprins între 0,5 și doi la sută.

Ce trebuie să știe consumatorii

Cea mai sigură variantă rămâne cozonacul preparat în casă. Rețeta nu este grea, însă timpul de preparare este îndelungat. Dacă nu aveți timp și totuși doriți să aveți cozonac pe masa de sărbători, alegeți varianta comercială, însă fiți atenți la ingredientele menționate pe eticheta produsului.

"Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs (…) Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip", declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România și coordonatorul echipei care a efectuat studiul.

Evitați produsele care conțin grăsimi vegetale hidrogenate, conservanți, coloranți, emulsifianți și alți aditivi care nu numai că denaturează rețeta tradițională a cozonacului, dar ne pun în pericol și sănătatea.

Alexandra ZAMFIR

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Decembrie 2015
Stire din Eveniment : Tragedie la Constanța, de Crăciun!
Pagina a fost generata in 0.636 secunde